hietanenkaija

Pakkosyöttö kouluissa

Pakkoruotsin lisäksi kouluun on tulossa pakkoporkkana ja pakkofeminismi. Sanna Ukkola kirjoitti erinomaisen blogin tästä aiheesta. Tosi erikoista Yleltä!?   -Kouluissa tarjotaan enemmän luomuruokaa, ja päiväkodeissa on aloitettu vegaaniruokakokeilu, ja siihen vanhemmat tietenkin antavat suostumuksensa tai sitten eivät. Huoli on siitä, että vegaaniruoan vaikutuksia ei oikein tiedetä kasvavaan lapseen eikä tutkimustietoa ole tarpeeksi. Mutta ideologisista syistä monet venhemmat vain laittavat lapsensa tällaiselle trendidieetille. Seurauksista viis.  -Luomuruoan terveellisistä vaikutuksista ei myöskään ole juuri mitään näyttöä, mutta kouluihin rahdataan tästedes kalliimpaa luomumaitoa, luomuhedelmiä ja luomuvihanneksia. Ministeri Kimmo Tiilikainen,(kesk)itsekin luomuviljelijä, valmisteli tukimuutoksen kouluruoalle."" Luomu on ideologista viherpesua," sanoo VTT:n biotekniikan tutkija Lauri Reuter - se liittyy aatteeseen. "Terveyteen sillä ei ole mitään vaikutusta. Erikoista, että sillä vedotaan terveyteen", hän sanoo.  "Luomu on sympaattinen asia, mutta ei sillä voi vedota terveellisyyteen", toteaa myös ravitsemustieteiden professori Mikael Fogelholm. Minkä tähden, siis?

Sanna Ukkola ihmettelee blogissaan, miksi erilaiset ismit valtaavat tilaa kouluissa. Ysiluokkaisille on jaettavana tänä keväänä kirja:" meidän kaikkien pitäisi olla feministejä". Ei kai sentään?  -Kirjan rahoittaja on opetus- ja kulttuuriministeriö  ja feministinen ajatushautomo Hattu.  Sanna Ukkola ei myöskään yhdy kirjoittajan(nigerialainen) käsityksiin nykyajan feministisistä ajatuksista Suomessa v. 2017.  Mutta kyseessä on siis selvästi ideologia. -Juho Mäenpää , historian ja yhteiskuntaopin lehtori sanoo Helsingin Sanomissa myös näin."Miltä vaikuttaisi, jos pankkien, ajatushautomo Liberan ja valtiovarainministeriön yhteishankkeena syntyisi pamfletti:"meidän kaikien pitäisi olla liberalisteja?" Olisiko mahdollista jakaa tämä kokonaiselle ikäluokalle? "Hän kysyy, ja sanoo, ettei itse aio olla jakamassa kyseistä kirjaa, koska ei halua olla mainostamassa kiistanalaista ideologiaa. -Opetushallituksesta on myös ohjeistettu, että sukupuolieroja ei saa liiaksi korostaa. Feminismi-idean levittäminen on kuitenkin juuri tätä.  

Aikuisena voi valita millaisen ideologian hyvänsä, Sanna Ukkola sanoo, ja syödä miten hyvänsä. Mutta onko oikein pakottaa lapset  tällaiseen omaan ideologiseen valintaan?  -Ei minustakaan, lapsia ei ole oikein käyttää politiikan teon kohteena, koulut ja päiväkodit pitäisi voida rauhoittaa kaikenlaisilta ideologioilta.

 yle.fi/uutiset/3-9442474

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Miksi valtaavat? Ainahan siellä on ollut erilaisia ismejä. Muistan koulusta rukoilun, jatkuvat maidonpalvontakampanjat ja julisteet, nationalistiset runokilpailut, unicefiläisen kasvatuksen, alati muuttuvat ruokaympyrät, lähimmäisenrakkaus-ihanteen, pihkalalaisen pesäpallon, käynnit sikatiloilla, kristilliset oheispuuhastelut jne jne jne.

Ukkolan ajatushimmeli jäi hieman puolitiehen, mutta ei ole ollut ensimmäinen kerta.

Käyttäjän PasiRipari kuva
Pasi Ripari

Hyvä pointti. Keskustelun aihe olisi ehkä ennemmin että miksi ismeily muuttuu yhä räikeämmäksi, vaikka luulisi historian opettaneen neutraalimman lähestymistavan eduista. Voin vain toivoa että käytännön tasolla esim. feminismiä ylistävään kirjaan pureutuminen aloitetaan kysymyksellä "onko tässä mitään järkeä?" sen sijaan että sille annetaan sama painoarvo kuin vaikkapa biologian oppikirjoille. Toisaalta, ehkä jonkun moninaisia sukupuolia kannattavan mielestä biologian oppikirjat ovat vuorostaan propagandaa.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Miten niin räikeä?

Koululaitosta on aika mahdotonta pyörittää ilman ihanteita. Niitä on jos jonkinlaisia ja ne heijastelevat aikaansa.

Minusta ei tullut kristittyä ja maidon juominen juomana on minusta vastenmielistä mutta ei haittaa jos muut tykkäävät.

Samaten en näe kerrassaan mitään ongelmaa että nuori saa lukea feministisen teoksen tai syödä kasvisperäisen aterian kun kerran muutenkin syömme itsemme lähes hengiltä punaista lihaa.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

"Huoli on siitä, että vegaaniruoan vaikutuksia ei oikein tiedetä kasvavaan lapseen eikä tutkimustietoa ole tarpeeksi."

Mitä ihmettä? Meinaako ne tarjota kasviksia meidän lapsille, kerran viikossa, yhdellä aterialla, ja vielä ilman riittävää tutkimustietoa kasvisten vaikutuksista lapsiin? Kyllä nyt on huoli kova.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Jos se "ideologia" on monikulttuurisuus, josta esimerkkinä kielenopetus, annan mielelläni koululle luvan sitä tuputtaa, vaikka lapsi olisikin sitä mieltä ettei hän koskaan kieliä tule tarvitsemaan.

Jos se "ideologia" on feminismi ja sen tasa-arvovaatimukset, ei minulla ole siihenkään mitään vastaansanomista. Koulu on sitä varten että yhteiskunnalle myönteisiä aatesuuntauksia tuetaan.

Jos lapselle halutaan opettaa rasismia, sovinismia ja vihapuhetta, on koti ehkä paras paikka sen ideologian tuputtamiseen, koulun sijasta.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Huoli on varmaan siitä trendistä. Jos luit Ukkolan blogin, siellä haastateltiin asiantuntijaa, joka sanoi esim. että vegaaniruokavalioisilla on 4 kertaa suurempi mahdollisuus sairastua esim. anoreksiaan, hälyttävä luku. Jolleivät vanhemmat tutustu kunnolla saatavilla olevaan tutkimustietoon - mitä ei ole edes tarpeeksi - lapsi saattaa jäädä vaille tarvittavia ravintoaineita. B12 vitamiinia tarvitaan lisänä ainakin. Asiaa vielä tutkitaan Kokeilua lapsilla..
Feminismi-kirjan tyrkyttäminen on suorastaan järkyttävää, varsinkin jos vielä tutustuu sen sisältöön. En käsitä että tällaisia kustannetaan verovaroin? Kaikki politiikka pitäisi ehdottomasti jättää pois kouluista.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Yksi ateria viikossa ilman eläinkunnan tuotteita ei liene vielä mikään erityinen trendi.

"Jolleivät vanhemmat tutustu kunnolla saatavilla olevaan tutkimustietoon - mitä ei ole edes tarpeeksi - lapsi saattaa jäädä vaille tarvittavia ravintoaineita."

Tämä pätee kaikkeen ravintoon, ei vain vegaanien ruokavalioon.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

Vegaaniruokaa ovat esimerkiksi kaurapuuro ja ruisleipä. Voisi tosiaan olla hyvä poistaa nämä lasten ruokavaliosta kunnes niiden vaikutukset on perusteellisesti tutkittu.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Muistan kun joskus 1960-luvulla julkaistiin "Pohjois-Karjala projektin" tutkimustulokset joissa lihan liiallista syöntiä suorastaan suositeltiin vähennettäväksi ja vihannesten osuutta ruokavaliossa lisättäväksi. Nyt kun vihdoin jotkut koulut ovat heränneet tekemään asialle jotain (50 vuotta myöhemmin), vastustetaan vihanneksia edelleen.

Toivottavasti perussuomalaiset eivät sentään estä vihannesten syöntiä lasten kotona.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

"-Ei minustakaan, lapsia ei ole oikein käyttää politiikan teon kohteena, koulut ja päiväkodit pitäisi voida rauhoittaa kaikenlaisilta ideologioilta."

Opettajana kiinnostaa tietää, että miten muotoilisit kaikenlaisista ideologioista vapaat opetussuunnitelmien perusteet? Kouluissa ei saisi siis käsitellä mitään aatejärjestelmiä, jotka heijastavat yksilöiden, ryhmien, yhteiskuntaluokkien tai kulttuurien tarpeita tai pyrkimyksiä. Miten kansalaisia sitten kasvatettaisiin?

On mielenkiintoista, että tietyistä puolueista odotetaan jonkinlaista täydellistä neutraaliutta medialta ja koulujärjestelmältä. Sitten kun sellaista ei tietenkään ole - ei ole koskaan, missään ollut - tuomitaan muiden ideologiat tuota kuvitteellista neutraaliutta loukkaavina.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Tällainen trendi, kasvisruokavalion käyttö, on itse asiassa monissa nuorissa perheissä, ja se huolettaa, koska kasvisruokavalion vaikutuksia kasvaviin lasten terveyteen ei ole vielä tutkittu tarpeeksi..

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

On tutkittu paljonkin. Kuinka paljon vielä pitäisi tutkia? Yleinen näkemys on, että hyvin suunniteltuna kasvisruokavalio toimii ihan yhtä hyvin. Toisaalta, minkä tahansa ideologian mukaan huonosti suunniteltu ruokavalio voi olla haitallinen.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2528709/

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

No kuinkas moni vastaanmölisijä on lukenut sen Meidän pitäisi kaikkien olla feministejä? (Tai kirjoja ylipäänsä...) Tai kuinkas moni _tietää_ yhtään mitään vegaanisesta ruokavaliosta?

Ihan vinkki viihteeksi: koulussa yläluokilla opitaan monenlaisista eri aatteista, kontroversiaaleistakin. Ja ihan niiden edustajien omia tekstejä käytetään. Sitten niitä arvioidaan ja niistä keskustellaan. Ja hyvä niin. Ihan samalla tavalla puntaroidaan sitten sitä feminismikirjaakin. Taitaa vissiin olla ohjeita ja vinkkejä tulossa mukana, kuten yleensäkin opetusmateriaalien kanssa.

Kannattaa ihan ajatella: ei oikeasti ole olemassa objektiivista opetusta ja kasvatusta. Se on harha, jonka vallassa olevat yleensä luulevat sen hegemonisen, OAJ-laisen poroporvarillisen, nössöuskonnollisen, nationalistissävytteisen opetusnarratiivin olevan sitä normaalia, oikeaa ja objektiivista.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Täällä USA:ssakin persujen hengenheimolaiset ovat alkaneet vaatia raamatun oppien tuomista kouluihin ja pitämästä ainoana oikeana oppina.

Jorma Kinnunen

Jotkut vegaanit ovat niin ideologiaan hurahtaneita, että kissoille ja koirillekin on syötetty kasvisruokaa sillä seurauksella, että eläin on pitänyt lopettaa.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016060721694000_u...

Mitä tulee feminismiin, niin ajatushautomo Hatun sivuja kun katsoo, niin tulee mieleen, että onko tuo jokin vitsi. Ohjelmassa vitun virkkausta ja kiroiluiltamia. Kuulostaa joltain Fingerporin huumorilta. http://www.hautomohattu.fi/vitun-asiat/

Tuossa parin naisen kokemuksia nykyfeminismistä.
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/04/07/naiset-jot...

Eihän tuo nykyfeminismi ole enää mikään tasa-arvoliike vaan nimenomaan naisten etuja ajava liike, en muista että olisivat koskaan ehdottaneet mieskiintiöitä mihinkään naisvaltaiselle alalle, naiskiintiöitä kyllä ovat vailla.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Vihervasemmistolaiset stalinistit hyökkäävät joukolla blokistia vastaan.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Juu, pidettiin tovereiden kanssa työväentalolla kokous ja päätettiin yhdessä asiasta.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Aiavn, yhdessä päätettiin noudattaa Kremlistä desantin radioon salasanomana tulleita ohjeita!

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Pakkofeminismi ja pakkoporkkana olisivat kyllä pakkoruotsia parempia vaihtoehtoja, mutta eivät kovin kannatettavia nekään. Paitsi ajastaan ehkä pakkoporkkana. Jos maapallon väestö nykyisestä huomattavasti vielä kasvaa, niin liharuokaa riittää yhä harvemmille ja harvemmille.

Toimituksen poiminnat