hietanenkaija

Tämä vaiko tuo?

Viime viikonloppuna tapahtui puoluekokouksessa sellaista, mitä kukaan ei arvannut: Maahanmuuttokriittinen siipi vei kaikki puheenjohtajuudet.  Hallituskumppanit totesivat melko nopeasti, että Halla-ahon kanssa ei hallitusta tule. Sitten perussuomalaisten kansanedustajista erottautui osa"uusi vaihtoehto" -nimiseen ryhmään sen jälkeen(tai sen takia?), ilmeisesti tuntien Halla-ahon perussuomalaisten muuttaneen puolueimagoa liian paljon. Se tarkoitti myös, että hallituksessa voitaisiin pysyä.

Mitä tämä merkitsee tavalliselle perussuomalaiselle? Jotkut ovat ilmeisesti eronneet perussuomalaisista,   Osa valtuutetuista myös , mutta hajoaako koko puolue nyt? Tuleeko "uudesta vaihtoehdosta" puolue?  Äänestys puheenjohtajista toimitettiin demokraattisesti, kuitenkin suuri osa äänestäjistä oli pettynyt tulokseen eikä tunne puoluetta ilmeisesti omakseen.  Ja koska ministeritkin haluttiin vaihtaa ilman kompromisseja, muutos tuntui joistakin liian radikaalilta,  ymmärrettävästikin.  -Mutta olen itsekin maahanmuuttokriittinen, olenhan seurannut Ruotsin ja Tanskan maahanmuuttotilanteita aika tarkkaan. Minusta on hyvä tietää mitä siellä tapahtuu ja mitä virheitä tehdään, jotta voimme oppia sieltä. Kyseessä on suuri muutos yhteiskunnassa ja kyllä siitä pitää voida keskustella asiallisesti ja kriittisestikin. -Maahanmuuttokriittisyys ei suinkaan ole se ainoa tärkeä asia perussuomalaisissa, siellä on muitakin asioita.  EU-kriittinenkin saa olla,  onhan Sampo Terhokin, ja hän on hallituksessa mukana. Hallitusohjelmassa pitää tietysti pysyä, mutta niin olisi Jussi Halla-ahokin pysynyt, omien sanojensa mukaan. Onko tässä kysymys vain henkilöstä? Ei yleensä perussuomalaisista.  Vaiko Kokoomuksen ja Keskustan politiikasta tai ajattelutavasta,  jonka pelättiin olevan uhattuna? 

Mielestäni puolueen yhtenäisyydelle olisi ollut hyväksi, jos ministerit olisivat saaneet pitää paikkansa. Hallituskriisi olisi myös vältetty, ja puolueen jakaantuminen kahtia.  Niin olisi voitu rauhassa valmistautua seuraaviin eduskuntavaaleihin, jotka on jo kahden vuoden päästä. Nyt vain odotellaan ja katsotaan. Politiikka on vaan niin ihmeellistä: koskaan ei tiedä mitä seuraavana päivänä tapahtuu, eikä koskaan tiedä, miten äänestyksissä käy. Tämä on maailmanpolitiikassakin saatu huomata viime aikoina jo useaankin kertaan. Demokratiassa kannattaa yleensä varautua jonkinlaisiin kompromisseihin, ainakin täällä. Perussuomalainen ajattelutapa tulee kyllä vetämään paljon äänestäjiä myös eduskuntavaaleissa parin vuoden päästä, en yhtään epäile sitä, koska sille on tilausta. Mutta ehkä tällä kertaa pitää olla pääministeripuolue? 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Näin jälkeenpäin todeten Halla-aholle olisikin ollut taktisesti parempi, jos hän olisi älynnyt sanoa heti puoluejohdon vaihduttua, että kaikki entiset ministerit voivat pitää pallinsa. Hän olisi silloin pitkälti vetänyt maton alta niiltä perusteilta, joiden mukaan hallitustyöskentely ei enää perussuomalaisten kanssa olisi onnistunut tai niiltä perusteilta, joiden mukaan soinilaiset erosivat ryhmästä. Tilanne, jossa entiset persuministerit olisivat persuina hallituksessa säilyneet ei olisi hänen kannaltaan ainakaan huonompi kuin se on nyt.

Kyllähän tuo puheenjohtajiston valinta selvä junttaukseen perustuva vallankaappaus oli, kun tiedettiin yleisesti jo muutoinkin, että perussuomalaiset ovat kahtia jakautuneet niin sanotun nuivan manifestin jälkeen. Halla-aholaiset innostuivat menemään liian pitkälle ja tuloksena oli heidän omalta kannaltaankin katastrofi. Olisi kannattanut olla viisautta enemmän.

Vaalit menivät kuitenkin sääntöjen ja pykälien mukaan. Siinä kohden ei ole ongelmaa eikä kyseenalaistamista. Ongelman aiheuttivat juurikin ne säännöt, jotka olisi jo alun alkaen kannattanut olla toisin laadittu.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Viime viikonloppuna tapahtui puoluekokouksessa sellaista, mitä kukaan ei arvannut: "

Ihan varmasti arvasi. Moni täälläkin, minä mukaanlukien.
Se mitä en täysin arvannut ( olisi pitänyt lukea 3.6 Turun Sanomat sitä varten ) oli että Soinista löytyi vielä potkua. Ei koskaan pitäne aliarvioida katkeruutta/vallan/kostonhimoa. Hieno vastaliike soinilaisilta.... aikamoinen petos toki, mutta jos valehtelut sun muut moraalipuolet jättää huomiotta... niin tosi tehokas liike.

Tuo Kuikka taisi moisen arvioida oikein. Itse vain tiesin halla-aholaisten ottavan puolueen liki varmasti. Pitäisi Kuikalta kysyä lottonumeroitakin.....

*************************************************

"Mutta ehkä tällä kertaa pitää olla pääministeripuolue? "

Populistiselle puolueelle, jota vastaan kaikki ovat tuo on about ainut vaihtoehto... Se pääministeripuolueen haave persuilta on nyt taas kaukana soinilaisten vastaiskun jälkeen. Oppositiostakin voi kyllä ohjailla hallitusta mm. Tanskan malliin, mutta se vaatii sellaista suosiota että hallituspuolueet pelkäävät. Eli pelosta että populistipuolueen suosio nousisi entisestään hallituspuolueet tekevät sille myönnytyksiä. Tuo on pelannut noin joissakin maissa kuten tosiaan Tanskassa.

Halla-Aho ja nuivat olivat tosi lähellä täydellistä voittoa. Vuosien työhän tuohon meni. Mutta loppupeli ei täysin toiminut ja voitto jäi korkeintaan puolittaiseksi. Kai tuosta voi itsekukin ottaa oppia, vaikkei politiikassa olisikaan.

Toimituksen poiminnat