hietanenkaija

Rasvatonta maitoa

Kouluissa (ja päiväkodeissa) saa elokuusta lähtien Eu:n tukea vain rasvattomalle maidolle, 0,13e /l, luomurasvattomalle 0,31e/l. Se on johtanut siihen, että monet kunnat ovat luopuneet kokonaan vaihtoehdoista, eli jos rasvattomasta ei pidä, voi olla kokonaan juomatta sitä ja siirtyä veteen.  -Osa kunnista on jo ryhtynyt "maitokapinaan" ja kustantanut itse kevytmaidon tai kulutusmaidon lapsille, ja siitäkös valtio on suuttunut.  "Ei ole vanhempien tai jonkin lautakunnan asia päättää, mitä lapset koulussa syövät", sanoo valtion ravitsemislautakunnan puheenjohtaja Sebastian Hjelm. -Olen eri mieltä. Tällaiset suositukset ja tutkimustulokset muuttuvat jatkuvasti, eikä minusta mikään korvaa vanhempien tervettä järkeä. Rasvattomien tuotteiden käytöstä ja niiden hyödyllisyydestä on myös aivan toisenlaisia tutkimustuloksia.  -Rasvainen maito on niinkuin Eu: maistuu pahalta tai ei miltään, mutta meille uskotellaan, että sitä on vaan hyvä juoda, koska se on terveellistä,  ole hyvä! Onneksi ei ole pakko uskoa, ja voi ryhtyä maitokapinaan, niinkuin jo ainakin 4 pohjanmaalaista kuntaa on ryhtynyt, ja nyt viimeiseksi rohkea Sotkamo, joka on päättänyt tarjota myös voita lapsilleen. Aikamoista arroganssia Sebastian Hjelmiltä, missä on vanhempien päätösvalta omista lapsistaan,  tai lähidemokratia, ja terve järki?  Useimmat ihmiset eivät halua elää hoilhouksessa, vaan haluavat päättää elämästään ja syömisestään itse, ja minusta heillä on siihen täysi oikeus.

 

https://yle.fi/uutiset/3-9929107

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2015/oct/...
Oikeasti, näitä rasvattomien tuotteiden hyödyllisyyksiä kritisoivia artikkeleita on pilvin pimein netissä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Maitorasvan epäterveellisyys alkaa olla tänä päivänä varsin kyseenalaista.

Lancetissa julkaistiin taannoin laaja tutkimus, jonka lopputulemana oli, että ne henkilöt, jotka saivat energiansa pääosin rasvoista olivat terveempiä ja pitkäikäisempiä kuin, ne joiden ruokavaliossa oli paljon hiilihydraatteja ja vähän rasvoja.

PS. Jos joku ei satu nyt tietämään mikä The Lancet on, niin kyseessä on maailman arvostetuin brittiläinen lääketieteen julkaisu - lehti.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

- Rasvainen maito on niinkuin Eu: maistuu pahalta tai ei miltään, mutta meille uskotellaan, että sitä on vaan hyvä juoda, koska se on terveellistä, ole hyvä!

Onkohan mennyt nyt rasvat ja rasvattomat sekaisin?

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero
Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Saako tykkää rasvattomasta jos haluaa?

Käyttäjän ToniRintala kuva
Toni Rintala

Miksi haluat tykätä? Mikset vain tykkää?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Saa. Siitä huolimatta itse pidän rasvaisesta maidosta (sen mitä juon), kuin myös 10% maustamattomasta jugurtista ja juustoista, joissa rasvaprosentti huitelee 30 korvilla. Saunapalvinkin ostan sillä makuraidalla enkä halveksi parmankinkkua. Mutta jokainen tykkää siitä, mistä tykkää.

Vaikea kaikkiaan sanoa tuosta rasvasta. Tytär ei juurikaan juo maitoa, varsinkaan sitä, mitä kaupasta saa. Lakkasi oikeastaan jo aika pienenä pitämästä siitä. Mutta kesäisin mummolassa, jossa maito tuli pöytään suoraan utaresta käymättä meijerin kautta, maito kyllä kelpasi. Ei ollut homogenoitua eikä pastöroitua ja rasvaprosentti varmaan huiteli siinä 4-5 kieppeillä.

Joten kannatan kyllä tuota maitokapinaa. Tietenkin voisivat tuoda ruokajuomaksi rinnalle myös piimän. Senkin makuun kyllä oppii ja se voisi olla ystävällisempi vatsalle heillä, joilla käsitelty maito tökkii. Mutta ei vesikään huono ruokajuoma ole. Valinnanvaraa siis riittää ihan ilman jaffaa ja kokistakin, jotka ovat minusta ruokajuomina sieltä huonommasta päästä.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Sebastian Hjelm saa palkkaa valtion ravitsemustoimikunnalta ja laulaa sen lauluja. Ravitsemustoimikunta käskee syömään hiilihydraatteja (=sokeria) ja välttämään rasvaa. Ihmiset (myös eläimet) lihovat hiilihydraateista ja sairastuvat 2-diabetekseen, sydäntauteihin jne. Rasvan haitallisuus on ajat sitten kumottu monin näytöin. Time-lehti pyysi jopa anteeksi aikaisempia rasvaa tuomitsevia kannanottojaan.

Käyttäjän SeppoKoski kuva
Seppo Koski

On se sitkeässä tuo Puskan "harhaoppi" rasvasta meillä Suomessa.

Nyt sentään on Arlan:n toimesta saatavana sitä "oikeaa" maitoa.

Pitkään tiedossa ollut maidon homogenoinin haitallisuus on otettu todesta ja Arla/Hämeenlinnan Osuusmeijeri valmistaa homogenoimatonta luomu kevytmaitoa ainakin Lidl:lle.

Loppuivat loputkin ilmavaivat;)

Joskus kannattaa uskoa ruotsalaisia.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros
Käyttäjän SeppoKoski kuva
Seppo Koski

Lapsuudesta (pohjois-satakunta)jäänyt mieleen sana, "pluttana" joka on juotettu vasikoille.
Samaa tarkoittaa, separoinnista jäänyt rasvaton "maito".

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Kurri juotettiin ennen vasikoille. Ilmeisesti kurrilla saatin vasikoiden lihasmassa kasvamaan.

Meillä nautitaan VAPAAN LEHMÄN TÄYS MAITOA suosittelen, tulee muuten paras pannari.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

No siinähän se on. Vanhuuden päiville on pakko tässä iässä kertyttää lihasmassaa eikä läskiä.

Toimituksen poiminnat