hietanenkaija

Gallupit vai vaalikoneet?

Huomisista vaaleista tulee jännittävät. Kummat on oikeassa: vaalikoneet vai gallupit? Vaalikoneissa Laura Huhtasaari on voittaja, gallupit taas ennustavat Niinistön voittoa.  Gallupeissa riippuu siitä, keneltä kysytään, tietysti mitä kysytään, ja saadaanko kysymyksiin edes vastausta. Vaalikoneessa ihminen on aina henkilökohtaisesti, joten lähtökohtaisesti sen pitäisi antaa tarkempi lopputulos.  -Ovatko nämä protestivaalit?  Syytä olisi.  Jos vaalikoneet ennustavat Huhtasaaren voittoa, on aika selvää, että monet haluavat muutosta Suomen suuntaan ja harjoitettuun politiikkaan, ja se on aivan ymmärrettävää.  -Mutta uskaltavatko tai haluavatko ihmiset äänestää niinkuin itse tuntevat, vai äänestävätkö he sen mukaan, mitä heiltä odotetaan median tai galluppien vyöryttämänä? Vai uskovatko kaikki edes äänestämiseen? Äänestämättä jättäminen on ääni sille, että jes, suunta on oikea tai että et halua mitään muutosta. -Jos tulos merkitsee - ja se merkitsee, kannattaa äänestää aivan oman mielipiteensä mukaan, koska vain sillä on väliä, ja sen mukaan eletään  tulevaisuudessa. Tästä voi saada myös jonkinlaista osviittaa tuleviin eduskuntavaaleihin . Mutta käykää nyt ihmeessä äänestämässä huomenna - ja sitten seuraamaan jännitysnäytelmää kotisohvalle! 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kansa on oikeassa, ja huomenna sen näet sinäkin.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Kysymykseen on helppo vastata. Gallupeilla on tilastotieteellinen pohja. Vaalikoneiden suosituksilla ei taas ole mitään merkitystä. Joukko, joka täyttää niitä ei vastaa väestöä, eikä kenenkään tarvitse tai edes kannata noudattaa niiden suosituksia.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Vaalikoneet ja gallupit eivät äänestä. Suunnilleen noin perussuomalaisten oppi-isä on todennut. Vaalikoneet eivät äänestä mm. syystä, että kriittisten äänenpainojen toivotaan tulevan tolkun ihmisiltä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Vaalikoneet ja nettigallupit masinoivat populistisia aineksia vyöryttämään kannatusmäärää erilaisin konstein. Hyvä esimerkki oli aikoinaan kannabiksen laillistamista koskeva nettigallup, jonka tuloksena 85% suomalaisista kannattaa laillistamista. Varsinaisissa mielipidekyselyissä vastaava osuus oli noin 20%. Karjalan palautusta nettigallupeissa on joskus kannattanut yli 60% suomalaisista.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Mietin hetken, kannattaako lainkaan kommentoida. Esittämäsi arvio vaalikoneiden ennustavuudesta, tai gallupienkaan, osoitti niin suurta tietämättömyyttä, että kynnys kommentoida oli korkea. Selvää on ainoastaan, että sinulla ei ole alkeellistakaan ymärrystä tilastotieteestä. Kumpikaan ei ennusta mitään, eikä niiden ole tarkoituskaan tehdä mitään sellaista.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Kiitos että laskeuduit norsunluutornistasi meidän junttien joukkoon...

Eli galluppien tarkoitus on vain mielipiteen muokkaus?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Gallupien tarkoitus on selvittää vallitsevien näkemysten yleisyys.

P.s. Uskoisin että on olemassa paljon juntteja, joilla on hyvä ymmärrys tilastotieteen perusteista. Yleistyksesi on mielestäni loukkaava heitä kohtaan.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Onhan tässä ongelma: KePu pettää varmasti, Kokoomus sitäkin varmemmin. Vasemmistolaiset ja SDP ovat joko idiootteja tai haluavat orjuuttaa meidät kaikki Isä Stalinin nimeen. Persujen nätti ehdokas, kristilliset ja ne loput vastapuolueet ovat jo menneet järjen rajapyykien ohi. Ketä siis äänestää?

Juha Kuittinen

Gallupit- Niinistö voittaa mutta toisen kierroksen jälkeen- siinä mielessä gallupit väärässä lukuineen..

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kaija Hietanen, onko sinun kovin vaikeaa ymmärtää saati hyväksyä sitä tosiasiaa, etteivät suomalaisten suuri enemmistö kannata sitä ahdanmielistä maailmaa jossa Huhtasaaren tavoin toivot suomalaisten elävän. Pieni neuvo Hietanen, elä ja anna toistenkin elää tätä ainutkertaista elämäänsä joka meille on suotu, ihonväristä, uskonnosta, sukupuoisesta suuntaumisesta riippumatta, omalla, parhaalla katsomallaan tavallaan, kuitenkin Suomen lakia ja hyviä tapoja noudattaen.

Käyttäjän PasiRipari kuva
Pasi Ripari

Näin tavallisen tallaajan näkökulmasta on kummallista että se osapuoli joka eniten on rajoittamassa, sensuroimassa ja tuomitsemassa kutsuu ahdasmieliseksi sitä, joka ei ole tainnut tehdä vielä yhtään mitään sillä saralla? (Ainakaan käytännön tasolla.) Mutta tietysti, ei ne kuuluisat natsitkaan omasta mielestään olleet pahiksia...

Tämä oli siis vain kuittailua olkiukkoilusta. Se on kivaa yrittää saada vastustaja näyttämään pahikselta, mutta asiallista keskustelua se ei ole.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Vaalikoneet ovat täyttä humpuukia, koska ne eivät "tenttaa" niitä asioita, mitä presidentille kuuluu, vaan käyvät yleispolitiikkaa ml. sisäpolitiikkaa lävitse. Ne eivät kysy presidentin johtajaominaisuuksia ja kokemusta presidentillisiin tehtäviin.

Vaalikoneet voivat auttavasti toimia paikallisvaaleissa ja juuri ja juuri Eduskuntavasaleissa.

Ne pitäisi suunnitella vaalikohtaisiksi niiden tarkoitusta varten.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Laura Huhtasaari on populisti. Hän olisi populistina todella surkea, jollei osaisi vastata vaalikoneessa niin, ettei asettuisi kärkeen vaalikonevastaajien keskuudessa.

Hänen ongelmakseen muodostuu se, ettei hän ole poliitikkona uskottava. Linjattomuus tulee esiin myös noissa vaalikonevastauksissa. Kun yrittää miellyttää kaikkia, linjaa ei synny. Ainoastaan maahanmuuttopolitiikassa hänellä vaikuttaa olevan mielipide. Onko sekään hänen omansa.

Gallupit ovat melko usein oikeassa. Ne kartoittavat otokseen päätyneiden mielipiteet ja pyrkivät yleistämään, miten koko äänestäjäkunnan äänet jakautuisivat, jos vaali käytäisiin juuri nyt. Kannatuksen heilahtelut ovat gallupien oikea anti.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

No, kummat mielestäsi olivat oikeassa?

Toimituksen poiminnat