hietanenkaija

Tanskan aktivointimalli?

Suomessa hallituspoliitikot ovat hehkuttaneet vuoden alussa voimaansaatettua  aktivointimallia (no, saattohoito on kyllä ainoa mihin tämä "malli" kelpaa), ja verranneet sitä "Tanskan malliin". Varmaankin sillä oletuksella, että se menisi helpommin läpi, ja varmaan onnistuisi, koska jos kerran tanskalaiset hyväksyisivät sen, niin mikseivät suomalaiset? Mutta, ei todellakaan.Tanskalaiset eivät ikimaailmassa hyväksyisi tällaisia ehtoja - en usko, että sitä heille edes tarjottaisiin. Tanska on perinteisesti tasa-arvoinen maa, oikeasti - Suomi ei sitä ole.  Ilman taloudellista tasa-arvoa maa ei voi olla "yhdessä", ja eriarvoisuus Suomessa lisääntyy huimaa vauhtia.

Tanskan aktivointimalli on erilainen kuin täällä, ja sitä toteutetaan erilaisessa yhteiskunnassa.  Tanskallahan menee taloudellisesti paremmin, Tanskassa on 4,3 % työttömyys, 12,6 %  määräaikaisilla sopimuksilla. Tanska ei ole myöskään eurossa.  Töitä vaihdetaan useammin, ja "aktivoidaan" työttömiä kierrättämällä heitä eri firmoissa te-toimiston piikkiin.  Ero on se, että siitä maksetaan palkkaa. Vakinaista työtä tällainen kierrätys harvoin kuitenkaan tarjoaa, mutta  työttömyysturva on kuitenkin kohtuullinen.  -Yksi hyvä pointti myös, missä Tanskassa ollaan pitemmällä, on se, että siellä uskotaan koulutukseen, ja uudelleenkoulutukselta maksetaan palkkaa.  Maailma on muuttumassa,  ymmärretään että siihen pitää satsata.  Näitä asioita ei ole myönnetty tai haluttu ymmärtää Suomessa "Tanskan mallissa" - johon on otettu vain ne negatiiviset asiat, ei mitään positiivista. Eli Suomessa vain keppiä, ei porkkanaa.  Tanskan mallia siinä ei ole paljon muuta kuin nimi, ja sekin harhaanjohtamassa.

Suomen työttömät, olen ehdottomasti vaatimustenne puolella! Uusi "aktivointimalli" on törkeää työntekijöiden hyväksikäyttöä ja kohtelee työttömiä täysin epäreilusti.  Olette oikeassa vaatiessanne järkevää kohtelua ja hyviä päätöksiä. Näin ei saa kohdella ihmisiä, ja näin ei saa yhteiskuntaa toimimaan  yhdessä.  Tämän pitäisi olla jo tervettä järkeä. 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Suomen hallitus ja virkavalta on täysin epäonnistunut mm työllisyyden hoitamisessa. On selvää, ettei tällä porukalla ole mitään käsitystä miten työpaikkojen luontia edistetään yrityksissä. Nämä ihmiset eivät tunne yritysmaailmaa oman kokemuksen kautta.

Sen sijaan luullaan työpaikkoja syntyvän töitä hakemalla. Hyvin absurdia ajattelua. Presidentti Niinistö on ymmärtänyt miten vaikeaa työn perässä muuttaminen monilla on. Siksi hän ehdotti, että muuttamista pitää tukea taloudellisesti. Hän on oikeilla jäljillä.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Hallitus katsoo koko työttömyysongelmaa edelleen varsin yksipuolisesti.

Samaan aikaan hallituksen pitää miettiä, miksi Suomen PK yritykset eivä työllistä, vaikka tarvetta työvoimalle saattaisi jossain jopa ollakin. Tätä työllisyyteen ongelmaa kun joutessaan edes yrittäisivät pohtia, ( ilman typeriä 0 työryhmiä ) niin työllisyystilanne voisi hyvinkin lähteä muuttumaan terveellä tavalla. Ei kiukuttelemalla työttömille.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Tanska on ainakin varallisuuseroilla mitaten yksi maailman epätasa-arvoisimmista maista, wealth-ginillä sijalla 3, mm. Jenkkejä epätasa-arvoisempi. Suomi taas on maailman kymmenen tasaisimman varallisuudenjaon maan joukossa. Edellä on muutama aasian maa.

Toimituksen poiminnat