hietanenkaija

Kuka ymmärtää sotea?

Iltasanomien kyselyjen mukaan 12%. Uskon että tässäkin on mukana puolueuskolliset, ne jotka elävät uskossa: kyllä se tästä vielä selviää.  -Mutta ei se selviä. Asia ei ole monimutkainen vain asiakkaille, vaan myös asiantuntijoille, puhumattakaan asiasta päättävistä poliitikoista.  Kiinnostaako näitä poliitikkoja muu kuin raha ja valta? Miten tällainen hallintohimmeli voisi olla Suomen tulevaisuuden sosiaali- ja terveydenhuollon pelastaja, kun se pohjautuu aivan väärille asioille, ja on vain pienen klikin päätöksen tulos?   Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus pitäisi suunnitella lähtökohtaisesti asiantuntijoita kuunnellen, ja tietenkin valmistella koko eduskunnassa.  Jos asia on helppo ymmärtää, se on myös helppo selittää.

Mutta kun kysymyksessä on poliittiset syyt eikä asialähtöisyys, mitä voi odottaa? Kokoomus saa valinnanvapauden (rahat) ja keskusta maakunnat (vallan), muusta viis. -Mitä enemmän tästä sekavasta himmelistä kuulee, sitä sekavammaksi se käy. Sen lisäksi että se tulee todella kalliiksi ,  ja syrjäyttää koko joukon ihmisiä jotka eivät ymmärrä, ja sekin on aivan ymmärrettävää.  -Eikä tästä hallituksesta voisi päästä eroon? Kiky, koulutusleikkaukset, aktiivimallit, sote...mitähän hyvää tämä hallitus on saanut aikaan?  Se ei kuuntele ketään, eii edes tavallisia ihmisiä. Uudet vaalit olisi paikallaan, jo demokratian vuoksi! Hallitus ei todellakaan nauti kansan luottamusta. - Äänestetään Keskusta ja Kokoomus pois poliittiselta kartalta, ehdotan,  ja ainakin nykyiset poliittiset päättäjät. Ei enää sulle - mulle. 

Ja tämä sote pitää siunata haudan lepoon, ja aloittaa uuden suunnittelu.  Maan etu vaatii sitä. Amen?

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005598473.html

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Kuka ymmärtää sotea?

Kysymys on hyvä. Ja sitten jatkokysymys - kuinka paljon sotesta on ollut tietoa mediasssa? Ja tarkoitan tällä nyt nimenomaan soten sisältöä koskevaa tietoa, en mielipiteitä, asenteita, puolesta-vastaan-kauheaa jne. kirjoitelmia.

Näin muistikuvien varassa sanoisin, että Iltiksessä on ollut joku sisältöä käsittelevä asiakirjoitus, samoin Ylellä. Loput jutut ovat sitten niitä väitteitä, kumoamisia, mielipiteitä, spekulointeja, povaamisia, kauhisteluita ja vastaavia.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Eräs professori väitti taannoin, että Suomesta ei löydy enää ketään, joka tuntisi monimutkaisen sosiaaliturvan normiston kannesta kanteen.

Sotea tiettävästi ollaan luomassa, koska on arvioitu, että v. 2030 mennessä ( vain 12 vuoden kuluttua ) terveydenhoidon kustannukset ovat n. 10 miljardia euroa nykyistä suuremmat. Realistit tietävät, ettei näihin kustannusten nousuun löydy enää rahoja, sillä verotuksen ja velkaantumisen varaan tätä ongelmaa ei voida ratkaisuna hakea, olematta täysi pöljä tai vastuuton.

Haettavan kustannustehokkuuden avaimina ovat valinnanvapaus ja kilpailu. Muut puheet voidaan merkitä puhtaaksi hörhöilyksi. Valinnanvapaus ja kilpailu voitaisiin toki toteuttaa myös muulla tavoin, kuin mitä nyt SOTE:ssa tarjotaan.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Epäilisin, että IS:n kysely valehtelee (tai vastanneet ovat valehdelleet). Tuskin edes 12% ymmärtää sen kummemmin nykyistä sotea kuin esitettyäkään.

Joten suhtautuminen on pääosin pelkkää mielikuvaa ja/tai ennakkoluuloa. Alalla toimivat henkilöt pelkäävät työpaikkojensa tai asemansa puolesta. Oppositio pelkää, että hallitus onnistuu. Ihmiset eivät pidä nykyisestä tilanteesta mutta uskovat myöskin hallituksesta luotuun kuvaan, että se vain kusettaa. Muutenkin yleensä pelätään muutosta, koska luullaan sen vaikuttavan itseen epäedullisesti. Poikkeuksen muodostaa pitkään jatkunut noususuhdanne, jolloin suurin osa alkaa luulemaan, että se jatkuu ikuisesti. Jolloin sitten uskotaan, että oma muutoskin menee aina myönteiseen suuntaan ja palkat ja osakekurssit vain jatkavat nousuaan.

Ei ihme, että näillä eväillä ei koskaan saadakaan mitään aikaan. Hallituksen tehtävä on hallita ja kehittää asioita. Sen tehtävä on tehdä myös päätöksiä, jotka eivät kaikkia miellytä tai joiden tulos on epävarma. Seuraavissa vaaleissa on sitten mahdollisuus vaikuttaa uuden hallituksen kokoonpanoon.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Soisi Perussuomalasen ymmärtävän uutta sote ja maakuntamallia olittehan sitä rakentamassa kaksi vuotta. Onnettoman muka arvopohja eroavuuden vuoksi kolmen hallituspiuolueen puoluepuheenjohtan henkilökemioiden törmäyksessä kahden tunnin neuvonpidon jälkeen oli osoitus suomalaisten ylimielisestä kohtelusta. Esim. Euroopasta löytyy myös yhteiselo hallituksia ja pian taitaa tulla myös Italiaan.

10 vuotta on sorvattu erilaisia sote/maakunta malleja ja vihdoin on yksi tulossa maaliin. joten on epäisänmaallista PS-n, RKP-n ja KD-n vastustaa ja integroitua punavihervasemmiston joukkoon.

Tavallinen ihminen huomaa tervryskeskusten jonojen kadonneen ja terveyden hoitopaikkoihin on tullut vaihtoehtoja palvelusetelillä.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Eikö ne kepussa ymmärrä, että valtakin ennen pitkää siirtyy rahojen perässä?

Toimituksen poiminnat