hietanenkaija

Me too Suomessa

Me too -juttuja tulee uutisista lähes joka päivä, vähän liikaa, eikä niistä jaksa enää edes kiinostua. Miksi ihmiset tuovat julki tällaisia juttuja, ovatko ne edes paikkaansapitäviä, ja pitääkö niitä nostaa esiin vielä niin pitkän ajan kuluttua, ja mitkä on seuraukset?

Tulin katsoneeksi melkein vahingossa A-studion jossa syytettiin Aku Louhimies ja ajattelin katsoa sen verran että tietäisin mistä on kyse.  - Asiat mistä Louhimiestä syytettiin olivat kuitenkin niin vakavia ja kummallisia, että oli pakko katsoa se kokonaan. Kyseessä ei ollut seksuaalinen häirintä ollenkaan, ei se aina niin mene. Mutta syytöksiä oli paljon,  on syytä tutustua näihin ennenkuin lähtee puolustamaan ohjaajaa.  Louhimies kiisti useimmat syytökset, paitojen repimisiä, joista ei oltu sovittu, nälällä ja kylmällä motivoimista, jotta hylätyn tunne näyttäisi autenttiselta (mitä se olikin) , oksennuksen syömistä jne.  - mutta asialla on kuitenkin niin paljon sekä naisia että miehiä todistajina, että on vaikea uskoa, että he kaikki valehtelisivat.  Miksi he niin tekisivät? Jos ja koska syytökset Louhimiehen erikoisista, rajoja rikkovista ohjaamistyyleistä pitävät paikkansa, on aivan selvää, että on tärkeää, että näistä asioista puhutaan, sekä tulevaisuuden ohjausten takia, että näiden näyttelijöiden (naisia) vuoksi, joita ohjaaja on varmasti loukannut ja joilta hänen pitääkin pyytää anteeksi.  Siitäkin huolimatta, että mies on saanut palkintoja ja on eturivin ohjaajia, sillä ei ole mitään väliä.  Elokuvanäyttelijöillä ei varmaankaan ole myöskään niin paljon mahdollisuuksia Suomessa, että voisi valita kenen ohjaajan kelkkaan lähtee, ja ohjaajalta voi vain toivoa sopivaa käytöstä. Toivon, että naiset voivat Louhimieheen  taas luottaa,  ja leffojen teko jatkuu yhteisymmärryksessä.  -On hyvä, että tämä tuotiin esiin. Louhimies on jo pyytänyt naisilta anteeksi, ja muistuttanut myös muita miehiä siitä, että naisia pitää kunnioittaa, mistä kunnioitukseni myös hänelle.

Jos tämäkin oli me too -kampanjan seurausta, sehän on jo sitten jotakin hyvää poikinut täällä Suomessa.  En laita naisia ja miehiä yleensä toisiaan vastaan, mutta tässä jutussa naisten puolustaminen on kyllä itsestäänselvyys.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki
Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Sori, korjaan nimen :) Sama tyyppi kuitenkin :)

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Miulla sellanen mielikuva et tuntemattoman nälkä yms metodeista joku mies jo aikaisemmin kertonut julkisuudessa. Ilman suurempaa äläkkää

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Jos tämä pitää paikkansa, medialla tok olisi hieman itsetutkiskelun paikka siinä. Tarkoittamatta tietenkään, että yhtään mitään tapahtuisi.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Jos tuo kaikki pitää paikansa, tuosta voisi tehdä se johtopäätös, että surkeat ovat näyttelijät, jos ohjaaja täyttyy tuollaisiin keinoihin turvautua, ennen kun saa niihin jotain uskottavuutta valkokankaalla näytettynä.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Tai sitten ohjaajassa on vikaa, jos ei saa muutoin näytteliöistä irti sitä mitä haluaa, kuin syöttämällä näille oksennusta.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Leikitään että olen urheilija ja menen helvetin hyvä valmentajan oppeihin.. Jolla on erittäin kovat vaatimukset ja treenaus metodit, jopa vähän kyseenalaiset!

Jos minä jään hänen oppeihin ja kestän ne kaikki paskan.. Niin en minä rupea vuosien päästä syyttelemään häntä niistä JULKISESTI!

Se joka syö oksennusta vapaaehtoisesti, niin on hänen oma vikansa! Hän laittoi silloin uransa oman tekonsa edelle.. "Syön tämän paskan jotta voin olla näyttelijä tässä elokuvassa".

Ei kukaan pakottanut häntä siihen, enkä edes usko että olisi potkuja saanut jos ei olisi uskonut ja olisi ollut syömättä! + en edelleenkään usko että suoraa oksennusta on joutunut syömään!

Kovia metoodeja käyttää mutta jos joku haluaa hänelle näytellä niin olkoot hyvä vain!

Käykeehän hollywoodissa ja puhukaa sitten.. Esim. Tom hanksin tuottama band of brothersin elokuvaan näyttelijät joutuivat käymään samat treenit ja koulutuksen kuin oli armeijan sotilaat käyneet!! EIKÄ NE ITKE Jälkeen päin!!!

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Näyttelijät sanoivat myös, että ohjaaja oli sanonut lapsille, että heidän vanhempansa olivat oikeasti kuolleet, että näyttelyyn tulisi toden tuntua...kuka voi tehdä tuollaista?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ohjaaja itse sanoi, ettei väite pidä paikkaansa ja kaiken lisäksi lasten vanhemmat ovat läsnä kuvauspaikalla pitkien kuvauspäivien aikana.

Saa nähdä jatkuuko tämä metoo-show vielä Jussi-gaalassakin.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Minusta kysymys oli myös siitä, että näistä asioista ei sovittu etukäteen. Se on ehkä se suurin ero työläisiinkin kuvauksiin: niistä pitää olla etukäteen tietoinen.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Olisiko näistä ja muiden blogien kommenteista vedettävä sellainen johtopäätös, että tällaisissa asioissa naiset ja miehet ovat yksinkertaisesti erilaisia ja siksi ajattelevat tästä eri lailla? So be it.

Käyttäjän JormaHuttunen kuva
Jorma Huttunen

Tämän jälkeen Louhimieheltä tuskin aihetta odottaa yhtä laadukkaita elokuvia. On paljon esimerkkejä siitä, kun muut kuin ohjaaja pääsevät määrittelemään elokuvan valmistuksen reunaehdot, sutta syntyy ja rahat menevät hukkaan. Tietysti tarkoitukseton kiusaaminen on koulukiusaamiseen verrattavaa typeryyttä.

Käyttäjän JormaHuttunen kuva
Jorma Huttunen

Jos jotain kohtausta on jouduttu ottamaan 120 kertaa, ei ole ohjaajan vika vaan näyttelijän. Tässä tapauksessa ohjaajan kontolle jää vain se, että hän on valinnut elokuvaansa soveltumattoman näyttelijän.

Toimituksen poiminnat