hietanenkaija

Trumpille rauhanpalkinto?

Luin iltasanomista uutisen jota en olisi koskaan uskonut näkeväni: Trumpille ehdotettaneen Nobelin rauhanpalkintoa historiallisesta Koreoiden sodan  lopettamisesta, ja vielä aika monelta eri taholta. Vieläpä CNN:n politiikan toimittaja. Sitten se uutinen oli vielä iltasanomissa, en tiedä kumpi oikein tuntui uskomattomammalta?

Kansainvälinen politiikka on muuttunut todella nopeasti: Vielä muutama kuukausi sitten saatiin pelätä, että ydinpommit alkavat kohta tippua Koreoiden yllä, Japanissa tai Yhdysvalloissa. Nyt Trump on menossa Pohjois-Koreaan valtiovierailulle, Pohjois-Korean ja Etelä-Korean johtajat paiskaavat kättä, ja Pohjois-Korea on luvannut  sulkea ydinkoealueensa .  -Mitä oikein tapahtui?  Historiallinen tapahtuma alkoi jo Olympialaisista, jolloin Etelä-Korea ja Pohjois-Korea marssivat saman lipun alla,  Yhdysvallat perui sotaharjoitukset alueella ja Pohjois-Korea lupasi olla testaamatta ydinkokeilla. -Vaikka Kim onkin uskonut diktatuuriin, Kiinan johtaja Xi Jinping on omalla esimerkillään osoittanut, että taloudellinen uudistus ja poliittinen diktatuuri voivat kulkea käsi kädessä ,joten Kimin ei tarvitse pelätä valtansa pienenemistä.  

On sitten mitä mieltä tahansa Trumpista,  tämä aikaansaatu Koreoiden sodan päättäminen on suurimpia tekoja  mihin kukaan muu presidentti sitten Toisen Maailmansodan on kyennyt. Tuleeko siitä sitten Nobel vai ei, on liian aikaista sanoa, eikä tulevasta politiikasta vielä tiedä, pitävätkö lupaukset vai ei, mutta Trump saa olla kyllä tyytyväinen Koreoiden  historialliseen tapaamiseen. ja Trump muisti myös kiittää "ystäväänsä" Kiinan presidenttiä tuesta Koreoiden rauhanprosessissa.  -Koko maailma tunnustaakin nyt tämän poikkeuksellisen rauhanteon, ja varmasti kaikki huokaisevat helpotuksesta, että sota Korean niemimaalla päästiin välttämään, ja sen sijaan saadaan rauha alueelle.

 

 

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005660117.html                      https://edition.cnn.com/2018/04/27/politics/donald-trump-korea/index.html

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Mikä se perussyy on, että varsinkin perussuomalaiset naiset ihailevat Trumppia? Onko hän kunnollinen miehen malli?

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Persuilla...tuolla pohjalle pudonneella sekä koskaan sieltä nousemattomalla puolueella on kovaa nostetta.
Nyt ovaat saaneet jäsenistöönsä myös Yhdysvaltain edustajainhuoneen tiedustelukomitean johtavan demokraattiedustaja Adam Schiffin

https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/247473-demokraat...

Jopa CNN:n politiikan toimittajan.

Kansainvälistä meininkiä persuilla.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Kysymys on aivan perustavanlaatuisesta poliittisesta saavutuksesta. Ihailisin sitä kenen tahansa tekemänä. Eikö rauha kiinnosta sinua? Eli väärä henkilö sai oikean lopputuloksen?

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Noh "twiittitrump" tuskin koskaan saa rauhan- tai mitään muutakaan Nobelia. Mutta et siis itse asiassa vastannut kysymykseeni.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ei vaikuta kovin lupaavalta.

Presidentti Donald Trump on pantu ehdolle tämän vuoden rauhanpalkinnon saajaksi, mutta Nobel-komitea ei näytä ottavan ehdotusta todesta. Norjan yleisradioyhtiö NRK kertoo, että Nobel-komitea on ilmoittanut Trumpin ehdokkuudesta poliisille, koska epäilee sitä väärennökseksi.

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005584938.html

Ja siinä Koreoiden rauhan hieronnassa taitaa muutenkin olla mutkia matkassa:

N Korea 'providing materials for Syria chemical weapons'

http://www.bbc.com/news/world-middle-east-43219614

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Sä voisit tähän luetella ne Trumpin tekemät hyvät päätökset, jotka ovat menneet läpi.

Ihan mielenkiintoista olisi tietää niistä hienoista päätöksistä, joiden vuoksi Trump on niin taitava.

Mä en yhtään oo vielä nähny :)

Taitaa vaan olla persuilla kyse siitä, kun Trump vihaa maahanmuuttajia, ja puhuu valemediasta.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Niinpäs näkyy uutisoidun. Mutta kun Petteri Ritala ei sitä Nobel-palkintoa Trumpille myönnä, niin tuleekohan siitä mitään?

IS-linkkisi toimii, jos tekstin kopioi osoiteriville, mutta ei toimi napsauttamalla, koska lopussa on ylimääräinen merkki.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Kun nyt ensin olisi nimiä paperissa, asiaa voisi harkitakin. Muuten voi käydä "Obamat".
https://www.theatlantic.com/international/archive/...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Senkin jälkeen vie aikansa ennen kuin selviää oliko kyseessä ainoa kun Kim Jong-un esittelee romahtaneen ydinkoekeskuksensa sulkemisen.

North Korea’s nuclear test site has collapsed ... and that may be why Kim Jong-un suspended tests

http://www.scmp.com/news/china/diplomacy-defence/a...

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

ihan sama saako vai eikö. Nobelin palkinnon arvostus meni wc-pöntöstä alas kun obama sai sen tekemättä mitään..

mutta onhan se tuolla isossa maailmassa tärkeä edelleen joillekin. Katsotaan saako hän sen.. Jo nyt Trump on tehnyt maailman rauhan eteen enemmän kuin Obama koko aikanaan... Mutta obama on nyt historiaa ja katsotaan mitä trump keksii tulevaisuudessa.
mielenkiintoisia aikoja edelleen elämme.
Se on varmaa että Trump sai tästä vahvistusta omalle politiikalle ja uralleen!

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Obaman kotoa voisi käydä takavarikoimassa tämän täysin ilman mitään perusteita saaman Nobel-mitalin ja myös lähettää perintälaskun mittavasta palkintorahasummasta ja antaa sekä mitali että rahat Trumpille.

Ja annetaan tarvittaessa vahingon kiertää. Kolmas kerta toden sanoo.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Rauhaa ei ole vielä tullut, eikä pidä nuolaista ennenkuin tipahtaa.

Pohjois-Korean pieni hölmö rakettimies joutui pahaan paikkaan kun kansainväliset pakotteet lopettivata maan ulkomaankaupan, samalla kun se vuori jossa ydinkokeita suoritettiin romahti kasaan.

Kim Jong un päätti että koska ydinkokeita ei voi jatkaa ja raketitkin lentelee minne sattuu, niin patasta on saada edes kauppasaarto loppumaan ja sehän onnistuu kun USA:lla on maailmanhistorian hölmöin presidentti, vielä hölmömpi kuin Kim Jong un.

-----------------------------------------

Jos Trump ei olisi niin hölmö kuin on, hän ei tekisi mitään diiliä Kim Jong un:in kanssa, vaan veisi hänet Haagiin, kansainväliseen oikeuteen, kuten Ratko Mladić vietiin Jugoslavian sodan sotarikosten seurauksena.

Pohjois-Koreaan pitäisi saada aikaan jonkinlainen demokratia ja tavalla tai toisella se tulee jossain vaiheessa. Siinä vaiheessa Kim Jong un joutuisi kokemaan kotimaassaan maanmiestensä toimesta Saddam Huddeinin tai Nicolae Ceaușescun kohtalon.

Tähän viimeksimainittuun kohtaloon verrattuna Kim Jong unille olisi helpompaa päästä Haagin kansainvälisen tuomioistuimen tuomittavaksi.

------------------------------------------

Mitä Trumppiin tulee, niin hänenkin kuuluisi saada rangaistus toilailuistaan ja vehkeilyistään ja diileistään Venäjän diktaattorin Putinin kanssa presidentinvaalikamppanjansa yhteydessä.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Näen tässä Koreoiden välisen liennytyksen taustalla ja pohjana vähän muuta kuin Trumpin neuvottelut. Kiina on päättänyt panna rajanaapurinsa kuriin ja tehnyt tarjouksen, ”josta ei voi kieltäytyä.” Kim Jong-un on ruvennut ”kiltiksi pojaksi.” Hänen ydinkoetemppuilunsa on alkanut olla vaaraksi kiinalaisten terveydelle ja sille on laitettu nyt piste Pekingissä.

Ihmettelen hiukan tätä perussuomalaisten naisten keskuudessa esiin tullutta Trump-ihannointia, jota mm. Laura Huhtasaari on tuonut esille blogissaan.
Mies on täysi sovinisti ja se tulee esille Netflixin Trumpista kertovan neliosaisen dokumentin kolmannessa osassa. Aika harva mies antaa ”kenkää” vaimolleen, joka on synnyttänyt tälle kolme lasta. Kolmas vaimo on nyt menossa.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Trumpilla on kieltämättä ihan erilainen tapa tehdä politiikkaa kuin muilla, mutta nyt se näytti tuottavan tulosta, ja tällaista ei kukaan muu Yhdysvaltain presidentti ole saanut aikaiseksi, se on fakta. Ehkä tässä kyseisessä tapauksessa kannatti pistää kova kovaa vasten, Kim Jong Un joutui tässä katsomaan realiteetteja ihan toisesta näkökulmasta: Oikeasti sodasta ei hyötyisi kukaan, Pohjois-Korea kaikista vähiten. Kun Kiina ei ollut enää heidän tukena, kyllä tämä oikeasti oli paras ja järkevin asia Kimiltä tehdä. Muun maailman mielestä tämä on tietysti selviö, mutta ei ehkä Kimistä... -Joku kommentoi tilannetta niin, että Kim saattaa olla hullu, mutta hän ei ole tyhmä. Rauhanteko näyttää nyt kaikista realistisimmalta vaihtoehdolta, ja ydinkoearsenaalien tuhoaminen kansainvälisen valvonnan alaisuudessa tulee tapahtumaan toukokuussa, niinhän Kim lupasi. Minusta ainakin tämä on hyvä uutinen: maailmassa on yksi ongelmapesä vähemmän. Ja tällä saattaa olla hyvin suuri merkitys Korean asukkaille , koska maa on ollut aivan keinotekoisesti jaettu.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Pohjois-Korean Kiinasta riippuvainen kauppa siinä tuottaa tulosta ja Xi Jinpingin diplomaattiset taidot, nytkin Kiinan ulkoministeri on menossa P-Koreaan. Ja viimeisimpinä Kim Jong-unin ydinkoekeskuksen romahtaminenkin. Trump paistatelkoon hetken parrasvaloissa, mutta varsinkin idässä on uumoiltu että Kim Jong-un tulee viemään Trumpia kuin litran mittaa.

Kiinalaiset ilmoittavat nuivasti omia mielipiteitään julkisuuteen, mutta South China Morning Post:

Don’t fall for Kim Jong-un’s ‘trap’ by offering concessions with nothing in return, former South Korea foreign minister warns

http://www.scmp.com/news/china/diplomacy-defence/a...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Todennäköisimmältä tuntuu ettei Kimillä ollut muita vaihtoehtoja kuin alistua tässä vaiheessa ja siksi hän päätti olla itse mahdollisimman alotteellinen, se ei näytä yhtä pahalta.

Oikeasti, Kim pitäisi tuoda kansainvälisen tuomioistuimen eteen vastaamaan rikoksistaan, eikä hänen pitäisi antaa rehvastella maailmanpolitiikan näyttämöllä.

Trump pitäisi saada oikeudelliseen vastuuseen kähminnöistään Putinin kanssa ja hänet pitäisi saada vastuuseen myös huonosta käytöksestään yksityiselämässään, lähinnä naisasioidensa takia.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Miksi sillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin alistua?

Kannattaa olla Arto varovainen jos toivoo tyhmyydestä joutuvan vastaamaan oikeudessa.
Se saattaa joskus nousta vaikuttamaan myös tavallisiin kansalaisiin ;)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #18

"Miksi sillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin alistua?"

Sanotaan tämä nyt vaikka sillä tavalla että sillä on paukut lopussa, eikä ilman niitä paukkuja ole mitään mahdollisuuksia pärjätä.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen Vastaus kommenttiin #20

Miksi?

Voisiko olla niin, että Trump neuvotteli Kiinalaisten kanssa näistä "Paukuista" ja se johti tähän ?

Voisiko olla niin, että nimenomaa sen "paukun" rakentaminen sai USA:n kääntämään vähän kelkkaa ja alkavaan neuvotella pakotteiden sijaan ja Trump ymmärsi tämän?

Voisiko olla niin, että Kim olikin USA:a ovelampi tämän "paukku"-bluffinsa kanssa?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #22

Mikä tahansa noista spekulaatioistasi voi olla väärä, tai oikea, emme siis tiedä.

Varmaa on kuitenkin se ettei mitään kunniaa mistään rauhanprosessista kuulu antaa sen enempää Trumpille kuin Kimille.

Kenties molemmat vain pelkäävät oman nahkansa puolesta ja ovat sen takia olleet pakotettuja noudattamaan viisaampien neuvoja.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen Vastaus kommenttiin #25

ööö...kenelle se kuuluu antaa jos ei sodan osapuolille?

Eikös ne ole olleet juuri he jotka ovat riidelleet ja nyt tekevät sopua.
Kumpikin kilpailleet kumpi saa ruuvin tiukemmalle ja nyt ollaan pisteessä jossa se on kiinni ja jotain on pakko alkaa tehdä.

Trumpillle ei saa antaa kunniaa vaikka se tekisi mitä, koska se on vaann sellainen "twiittipelle".

Eiköhän Trumpkin ansaitse saman kunnian oikeista teoista kuin muutkin jaa paheksunnan vääristä kuten muutkin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #27

"Eiköhän Trumpkin ansaitse saman kunnian oikeista teoista kuin muutkin jaa paheksunnan vääristä kuten muutkin."

Trump ansaitsee pahoista teoistaan oikeudenkäynnin ja tuomion, vaikka hänen pahat tekonsa eivät toistaiseksi olekaan yhtä pahoja kuin Kimin.

Kummankaan roiston sankaripalvontaa en totisesti kannata.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Kim haluaa takuun siitä, että hänen maataan ei uhata ydinaseilla, ja sen hän ilmeisesti saa. Ehdottomasti paras saavutus Trumpilta tähän asti, suorastaan kunnari.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Kim haluaa takuun siitä, että hänen maataan ei uhata ydinaseilla, ja sen hän ilmeisesti saa. Ehdottomasti paras saavutus Trumpilta tähän asti, suorastaan kunnari."

Trumpilla on isompi ydinasenappi ja sitä hän saa painaa koska itse haluaa.
Kimillä ei ole oikeasti mitään turvaa, mutta kauppasaarron hän saa purettua, koska on kaikkien edun mukaista käydä tuotteliasta kauppaa, myös Pohjois-Korean kanssa.

Kimiltä sortui ydinaselaboratorio ja hänen minne sattuu lentelevillä raketeillaan ei ole mitään virkaa ilman niintä, lisäksi rahat on loppu, eikä teknologiaa pysty salakuljettamaan kun kauppaa ei käydä.

Kimillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin perääntyä tässä vaiheessa, jos hän vielä joskus aikoo uhata maailmaa ydinaseillaan.

Kim pitäisi panna tuomiolle ja se dynastia pitäisi tuhoita, kuten Saddamin tai Nicolae Ceaușescun tai Muammar Gaddafi:n dynastiat tuhottiin.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Ei pidä nuolaista ennenkuin tipahtaa. Toistaiseksi ei ole tapahtunut mitään muuta kuin yksi tapaaminen ja sovinnollisia puheita. Hyvä tietysti sekin. Kannataa ehkä kuitenkin muistaa, että se todellinen avainhenkilö on Xi Jinping. Jos, ja ilmeisesti kun, hän sanoo Kimille, että nyt riittää, sillä sanalla on painoa, sillä Pohjois-Korea on täysin riippuvainen Kiinasta.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Kyllä se näin on, mutta ei se ole yksin kiinan käsissä.
Kyllä siihen vaikuttaa USA:n paine kiinalaisille....eihän heillä olisi muuten syytä painostaa P-Koreaaa.

Tämä on pieni askel, muutta suurin koskaan.
Vie vuosia ja vuosia että saadaan rauha...jos saadaan....mutta vain hetken että tämäkin ryssitään jos niikseen on oleva

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Vie vuosia ja vuosia että saadaan rauha...jos saadaan....mutta vain hetken että tämäkin ryssitään jos niikseen on oleva."

Rauhaa ei tule ennenkuin Pohjois-Korean nykyinen valtadynastia on tuhottu ja Kimi joko tapettu tai viety loppuiäkseen vankilaan, minne se myös kuuluu.

Trumpin valtakausi olisi myös syytä lopettaa mahdollisimman lyhyeen.

Kiinassakin on diktatuuri, mutta jotenkin näyttää siltä että ne on saaneet sinne huipulle viimeaikoina valituksi jokseenkin järkeviä henkilöitä.

Luoja armahtakoon meitä jos Kiinaa hallitsemaan valitaan koku Trump. Ehkä ei ole hyväksi antaa kiinalaisille äänioikeutta.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen Vastaus kommenttiin #24

Vaikutat Arto melko suvaitsevalta ja samalla melko innokkaalta tappamaan kaikki joiden kanssa olet eri mieltä.

Ihan mielenkiinnosta:
Pitäisikö se kiinan mahdollisesti tuleva "Trump" tappaa....ja ennen vai jälkeen valinnan?
Kenet muut tappaisit ?

Demokratia äkkiä sinne ja tänne, mutta kiinassa saa olla diktatuuri....silleen valikoidusti kenen pitää noudattaa mitäkin systeemiä.
Tuolla saa ollla diktatuuri ja tuolla ei.

Voisit oolla hyvä johtaja johtamaaan maailman menoa.

ÄÄNESTÄISIN !

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #26

"Voisit oolla hyvä johtaja johtamaaan maailman menoa.

ÄÄNESTÄISIN !"

Minusta ei ole johtajaksi, valitettavasti.
Jälkiviisastelua sen sijaan on mukava harrastaa.

En minä millään tavalla diktatuuria kannata,
enkä ketään halua tappaa,
Kimillekin tarjoaisin elinkautista tappamisen sijaan.

Sille nyt vain ei voi mitään että tämä Kiinan diktaattori vaikuttaa paremmalta johtajalta kuin tämä demokraattisesti valittu Trump, tai näennäisdemokraattisesti valittu Putiun, ellei sitten olekin niin että Putin se itseasiassa valitsikin Trumpin USA:n presidentiksi.

Puhun nyt siis vain siitä miltä se nyt näyttää.
Kaikki ei ole aina sitä miltä näyttää
ja se pitää tietenkin ottaa huomioon. :)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jospa se rauhanpalkinto annettaisiinkin Kim Yong Un:lle? Hänähän on ollut aloitteellinen oman maansa ydinaseohjelman lopettamisesta. Nyt paiskovat kättä rajan molemmin puolin eteläkorelaisten kanssa. Trump on jäänyt virattomaksi sivustakatselijaksi.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Nobelia on myös ehdotettu jo sekä Kiinan presidentille, Kimille että Trumpille yhteisenä. Sekin olisi täysin ymmärrettävää. Mutta katsotaan nyt miten tässä käy kun Trump ja Kim tapaavat, mutta on varmaankin enemmän mahdollista että tämä diili onnistuu, koska vaihtoehtoa ei oikastaan ole, tai se olisi niin kauhea, ettei sellaista halua edes ajatella.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Siinä tapauksessa osallisena olisi myös Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in, mutta vastahan siellä on sovittu että P-Korea siirtää kellojaan puoli tuntia, muusta ei vielä minkäänlaista varmuutta.

https://www.timeanddate.com/news/time/north-korea-...

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

No asiaa voisi verrata vaikka siihen, että USAn edellinen presidentti sai Nobelin rauhanpalkinnon ennen kuin hän edes teki mitään. Obama sai pitää palkinnon, vaikka USA oli koko hänen presidenttikautensa sodassa. Yhdessä tai useammassa. Sellainen rauhantekijä.

Liekö hänen etnisellä taustallaan vaikutusta asiassa?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Obama sai pitää palkinnon, vaikka USA oli koko hänen presidenttikautensa sodassa. Yhdessä tai useammassa. Sellainen rauhantekijä."

No, se ei ollut ainakaan Obaman vika että sai syyttä nobelin palkinnon.

Toimituksen poiminnat