hietanenkaija

Siksi Laura

On tullut selväksi, että yliopistoissa ei ole annettu tarpeellista ohjausta gradujen tekoon, ja että Laura Huhtasaaren gradussa huomatut puutteet eivät ole ainutlaatuisia, vaan jäävuoren huippu.  Nykyisin tilanne on toinen, koska ohjauksen perillemenoa ja gradun laatua  voidaan tehokkaasti valvoa. Voiko nämä kaikki gradut tutkia, vai pitäisikö? Ei voi, ei pidä eikä tarvitse -Mutta siksi kysymys kuuluukin: miksi tämä asia on nostettu median ykköskysymykseksi, miksi se on kaikista tärkeintä?  

Vastaus on tietysti: koska perussuomalaisuus koetaan uhaksi vallitsevalle järjestelmälle ja "maan tavalle".  Ensi vuonna on vaalit, ja jotkut piirit pelkäävät kovasti perussuomalaisen ajatustavan nousua, koska sille on todellakin tilausta.  Maa tarvitsee isänmaallista puoluetta, joka on myös euro- ja Eu-kriittinen, vastustaa koulutus- ja muita leikkauksia ja joka haluaa nostaa myös maahanmuuton keskusteluun, kriittisine äänenpainoineen. Ymmärrän toki että hallituspuolueet tutisevat,  vaalitaistelu käy jo ankarana.  -Tässä plagiointikohussa ei todellakaan ole kysymys Laurasta, vaan perussuomalaisuudesta, ajatustavasta, ensi vuoden vaaleista - kyllä äänestäjät sen ymmärtävät.  Laura on onneksi vahva, ja perussuomalaiset on ilman muuta matkalla hyvään vaalivoittoon!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (38 kommenttia)

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Laitan tähänkin linkin tuonne Laitilan erinomaiseen blogiin, jossa hän pohtii näitä yliopiston ongelmia ja antaa myös ratkaisuehdotuksensa. http://erkkilaitila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2553...

Ehkäpä perussuomalaiset voisivat ottaa kärkiteemakseen yliopistolaitoksen kehittämisen. Mielestäni siihen olisi nyt oivat edellytykset. Lisäksi Lauran gradun pohjalta voisi tehdä uusintaversion, jolloin voisi vertailla miten asiat ovat muuttuneet tässä 15 vuodessa.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

" Asiat"?
Riittää, kun lukee Lauran kopioiman ja omiman alkuperäisen gradun.
Siitä näkee, millaisia graduja oikeasti tehtiin . Kun tehtiin niin, kuin ne oli ohjeistettu tekemään.

" Asiat" ovat muuttuneet vain sikäli, että nyt omiminen on vaikeampaa ts kiinni jääminen todennäköisempää.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Vaikka olisi aika mikä, niin monet samaan ainkaan gradunsa tehneet ovat sanoneet, että missään tapauksessa ei ole koskaan plagiointia katsottu hyvällä.

Perussuomalaisuudesta todella on kyse, ja siitä miten suhtautuu virheisiin.

Lauran suhtautuminen tilanteeseen on se suurin asia, ei myönnä, eikä tunnusta, eikä osaa katua.

Syyllinen löytyy aina muualta, ja omat virheet yritetään siirtää yliopiston viaksi, onnetonta.

Tällainen poliitikko ei ole luottamuksen arvoinen.

Ja se vaalivoitto kyllä jää haaveeksi, tosin perussuomalisten uuteen nomraalin kaikki tulokset ovat vaalivoittoja, kuten presidentivaaleistakin nähtiin. :)

Se leima jää ikuisiksi ajoiksi, kuten Vilenillä, huijari on huijari, toisaalta eihän se estä hyväpalkkaista työtä, kun vaan jaksaa jauhaa samaa mantraa kannattajilleen. Kukaan muu ei enää Huhtasaarta vakavasti ota, muutakuin oman puolueen aktiivit, eikä niistäkään enää kaikki.

Jopa Halla-aho sanoi, että ei tällainen toiminta oikein luottamusta herätä.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

petteri ritala: - "Jopa Halla-aho sanoi, että ei tällainen toiminta oikein luottamusta herätä."

Mutta tämä ei tietenkään muuta sitä, että Huhtasaaren toiminta tässä gradukohussa on absoluuttinen ja ainoa mittari, jolla perussuomalaisten moraalia mitataan, eikö niin? Puheenjohtajankaan lausunto ei paina mitään niin kauan, kun puolueesta löytyy yhdestäkään vähänkään merkittävämmästä toimesta henkilö, joka on vilppiin syyllistynyt eikä sitä suostu tunnustamaan, ja sitä ja vain sitä käytetetään perussuomalaisten arvoja määrittävänä tekijänä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ei suinkaan vain Huhtasaaren kyvyttömyyttä rehelliseen ja totuudenmukaiseen kommunikaatioon, avoimesta nyt puhumattakaan, käytetä arvojen arvioinnissa. Mitä suuremmissa määrin siihen käytetään myös Hietasen ja Paukkusen blogausten kaltaisia puolustuspuheenvuoroja.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #28

Huhtasaarella ei tosiaan oikein ollut Perussuomalaisten ulkopuolella menetettävää kunniaa jäljellä, joten ongelma ei ollut kovin suuri.

Sen sijaan nämä toinen toistaan heikommat puolusteluyritykset persujen toimesta ovat se suurempi ongelma. Yhden puolueen edustajan ilmiselvä epärehellisyys ja epäluotettavuus siirtyvät Perussuomalaiset-puolueen ominaisuuksiksi, kun eivät edes tajua olla huijausta puolustamatta ja syyttelemästä siitä muita. Samalla lyövät hyväksynnän leiman toimintaan. Ei muissa puolueissa tällaista selittelyä kukaan tekisi. En yhtään ihmettele kun tuolla toisessa blogissa pohditaan Perussuomalaisten typeryyttä ja moraalittomuutta. On syytäkin ihmetellä, kun asiaa todistavia huijareiden puolustusyrityksiä ilmestyy blogistaniin kuin sieniä sateella.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Puolueesi entinen presidnttiehdokas ja varapuheenjohtaja on osoittautunut epärehelliseksi. Siitä ei ole epäilystäkään. Ja syy on yksin hänen, ei gradujen ohjaajin eikä kenenkään muun.

Ei se todellakaan ole mikään maan tapa tai jäävuoren huippu, jos kopioi toisen opinnäytetyön kirjoitusvirheitä, haastatteluja ja tuloksia myöten: https://mobile.twitter.com/jiijanette/status/99527...
Tuossa twitter-ketjussa käydään pala palalta läpi Simpasen alkuperäistä ja Huhtasaaren plagiaatti-gradua. Ei tässä ole mitään epäselvää: gradu on tehtävä uusiksi tai maisterinarvo on otettava pois. Hävytöntä toimintaa Huhtasaarelta.

Huhtasaaren toisten tekemien tekstin käytön paljasti syksyllä ensimmäisinä pari aktiivista bloggaajaa. Tammikuussa toinen heistä, Tuomas Tiainen tutki huvikseen vähän Huhtasaaren graduakin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Jos tapa, jolla Huhtasaari on käsitellyt graduunsa kohdistuneita plagiointisyytöksiä, edustaa perussuomalaista ajatustapaa, on todella hyvä että se on nostettu näkyvästi esille. Äänestäjät voivat kukin tykönään arvioida pitävätkö he tuota ajatustapaa hyvänä ja maamme päättäjille sopivana.

Itseäni tämän blogauksen kaltaiset puolustuspuheenvuorot kummastuttavat. Olisin olettanut minkä tahansa liikkeen pyrkivän tekemään pesäeroa, tai ainakin välttämään samaistumista, Huhtasaaren tässä tapauksessa osoittamaan ajatustapaan, mutta ehkä perussuomalaiset sitten pitävät tuota toivottavana ja tavoiteltavana.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Minusta Risto Jääskeläinen on esittänyt hyviä kommentteja. Hän on puolustanut Huhtasaarta inhimilliseltä kannalta mutta ei ole sanallakaan puolustanut opinnäytetyön epäkohtia eikä vierittänyt vastuuta muille.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Risto Jääskeläisellä on kyllä ollut oivia kommentteja, mutta tässä hän ainakin pohdiskelee yliopiston osuutta asiaan:

"Kun yritän selittää tätä parhainpäin, niin ehkäpä Jyväskylän Yliopiston kasvatustieteellisellä laitoksella ei ole osattu oikein ohjata graduopiskelijoita? Tämän toteamiseksi tulisi useampiakin saman ajankohdan graduja käydä samalla tavalla läpi."

http://markkuhuusko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/25533...

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Jos varastaa 30% niin vika on ohjauksessa. :-D

Käyttäjän Luakso kuva
Anton Laakso

"On tullut selväksi, että yliopistoissa ei ole annettu tarpeellista ohjausta gradujen tekoon, ja että Laura Huhtasaaren gradussa huomatut puutteet eivät ole ainutlaatuisia, vaan jäävuoren huippu."

Siis onko nyt tullut ilmi joitain muitakin tapauksia?

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

"Huhtasaaren gradussa huomatut puutteet eivät ole ainutlaatuisia, vaan jäävuoren huippu."

Valitettavasti toteamus voi olla hyvinkin oikea - koskien Huhtasaarta itseään. Kuka tietää kuinka kauan ja missä asioissa toisten tuottaman materiaalin vohkimista on tapahtunut??

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Uskomaton määrä on nyt näkynyt verkossa Lauran tekstejä, joiden on todistettu ja näytetty olevan muualta varastettuja , leikattuja ja liimattuja. Ei siis lainattuja.

Käyttäjän YkiRikkl kuva
Yki Räikkälä

se EI ole tullut selväksi, että yliopistot eivät olisi antaneet riittävästi ohjausta gradujen tekoon. Kyllä ovat. Sen verran kuin pitää. Tämän ovat kertoneet lukuisat samaan aikaan tai ennen gradunsa tehneet. Tärkein ohje oli ja on: kerro omin sanoin! Toinen tärkeä ohje: lähteet ja viitteet kuntoon. Tämäkin tulee jo koko yliopistoajan opiskelijoille selväksi. Pitäisi ainakin.

Ja jo alakoulussa pitäisi kaikille tulla selväksi, että lunttaus ei ole sallittua.

Nyt ei ollut kyse "huolimattomuudesta" viitteiden kanssa, vaan huolellisesta ja laajasta kopioinnista jopa tutkimustuloksia myöten. Tämä tulee varmasti kaikille selväksi silloin kun Jyväskylän yliopisto asntaa selvityksen viimeisimmästä vertailustaan.

Ja jos ei usko vieläkään, niin voi itse tutkia asiaa. Molemmat gradut löytyvät netistä.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Erään professorin mukaan noihin aikoihin aineiston huomattavakin "lainaaminen" oli hyvinkin yleistä. Pro gradu -työ nähtiin viimeiseksi 'esteeksi' valmistumisen tiellä, ja kiusaus oli suoristaa mutkia.

En tietenkään hyväksy epärehellisyyttä millään tavoin. Kuitenkin Suomessa toimii nyt akateemisissa tehtävissä maistereita, jotka eivät ole koskaan menneet näkyviin poliittisiin tehtäviin. Ja Huhtasaari-kohun jälkeen eivät varmaan uskalla haaveillakaan sellaisesta.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Tässä ei ole kyse " aineiston lainaamisesta".
Vaan tutkimuksen omimisesta .

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Helena, olet oikeilla jäljillä. Tekstin kopioiminen ilman viitettä on jo jonkinasteista epärehellisyyttä. Mutta jos antaa ymmärtää, että kopioija itse on tehnyt myös siihen liittyvän taustatyön, niin se on astetta paheksuttavampaa.

Oma diplomityöni perustui huomattaviin tehtaanlaajuisiin mittauksiin, niiden järjestelyyn ja analysointiin. Kyseessä oli jatkuva teollinen prosessi, jonka keskeyttäminen maksoi silloin n. 1 Mmk/h. Ns. kirjallisuustyö olisi ollut huomattavasti kevyempi vaihtoehto.

Olisin ollut huomattavan harmissani, jos olisin kuullut, että joku olisi ominut tekstini vielä antaen kuvan, että on itse tehnyt kaiken sen vaatineen työn.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Huhtasaaren, ja vähän muidenkin hengenheimolaisten kannattaisi opetella edes vähän sitä pakkoruotsia:

"Tala sanning, den består,
sommar, vinter, höst och vår.
Den går ut i alla väder
och bär alltid söndagskläder."

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

Tuo sanonta on kyllä sisällöltään kannatettava. Pakkoruotsin opetukseen se on liian abstrakti. Jos Max haluaa persulle ruotsia opettaa, on lähdettävä konkretiasta ja aihepiiristä joka persua kiinnostaa:

"Hur som helst men helst på ryggen"

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

"On tullut selväksi, että yliopistoissa ei ole annettu tarpeellista ohjausta gradujen tekoon, ja että Laura Huhtasaaren gradussa huomatut puutteet eivät ole ainutlaatuisia, vaan jäävuoren huippu. Nykyisin tilanne on toinen, koska ohjauksen perillemenoa ja gradun laatua voidaan tehokkaasti valvoa. Voiko nämä kaikki gradut tutkia, vai pitäisikö? Ei voi, ei pidä eikä tarvitse -Mutta siksi kysymys kuuluukin: miksi tämä asia on nostettu median ykköskysymykseksi, miksi se on kaikista tärkeintä? "

Siinäpä tulikin lueteltua kaikki ne tekosyyt, joiden toivotaan uppoavan ja ilmeisesti myös uppoavat Huhtasaaren kannattajien keskuudessa.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Tämä ei liity varsinaisesti Huhtasaaren graduun vaan koskee gradujen tasoa yleensäkin. Vika on nimittäin siinä, että muistaakseni 90-luvulla yliopistojen rahanjako pantiin perustumaan tutkintojen määrään. Tällöin professoreita patistettiin pistämään vauhtia laiskoihin opiskelijoihin. Muistan, että ohjeeksi annettiin: "Jos ette muuten saa graduja valmiiksi, niin kirjoittakaa ne itse!"
Ettei vain Huhtasaarenkin gradu ole tämän politiikan seurausta!

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

"Jos ette muuten saa graduja valmiiksi, niin kirjoittakaa ne itse!"

Tämä ohje on ollut voimassa niin kauan kuin yliopistoissa on graduja tehty. Sen noudattamisesta on joku saattanut poiketa.

Käyttäjän YkiRikkl kuva
Yki Räikkälä

"Jos ette muuten saa graduja valmiiksi, niin kirjoittakaa ne itse!"

-Aika hyvä ohje. Ilmeisesti L. H. ei kuitenkaan tällaista ohjetta saanut. Tai jos hän tällaisen mukaan olisi sen tehnyt, ei olisi tätä jupakkaakaan.

Käyttäjän mjkrie kuva
Mika Riekki

Oletan, että: "kirjoittakaa itse", oli ohje proffille ^_^

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ja oletettavasti sekin olisi ehkäissyt nyt syntyneen jupakan. ;)

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Kyse ei ole " puutteista" gradussa.
Maailmassa ei muita graduja olekaan kuin " puutteellisia".

Kyse on ihan muusta ja sen pitäisi olla jo kaikille selvää.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Plagiointikohu ei vaikuta mitenkään äänestyskäyttäytymiseen. Ei anna syytä äänestää muita puolueita, minkä takia tällainen ei jaksa kiinnostaa kuin räksyttäjiä.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

... ja tämän oli tarkoitus muuttaa kommentti 13. lihaksi...?

Käyttäjän SatuLassila kuva
Satu Lassila

Plagiointikohun suurin hyöty on se, että sillä mahdollisesti vaikutetaan ennaltaehkäisevästi opiskelijoiden moraaliin siten, että he pystyvät vastustamaan houkutusta kopioida lopputöihinsä muiden aikaansaannoksia. Liian vähän on kiinnitetty huomiota siihen, että loppututkinto antaa pätevyyden virkoihin ja ansioihin, joihin ilman sitä eivät ovet aukene. Muuten olen sitä mieltä, että plagiointiin syyllistyvät vain ne, joiden omat kyvyt eivät riitä tavoitteena olevan tutkimuksen tekemiseen.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Ei sunkaan vaan Lauran mielipide, vaatimus julkisen tuen lopettamisesta tuulivoimalta vaikuttanut ajojahtiin lopputyön kopioinnista.

"Varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari (ps.) vaati hallituksen esityksen hylkäämistä, sillä hänen mukaansa uusiutuvien energialähteiden tuotantotuen sijaan Suomen olisi panostettava tuotekehitys- ja tutkimusrahoitukseen, investointitukiin ja matkailuun.

– Uusiutuvan energian tuki, noin 300 miljoonaa euroa, on valtavan iso summa, ja tämä on käytännössä tuulivoimatuki kakkonen. Suurin osa tästä tuesta tulee menemään tuulivoimalle. Esitys ei ole teknologianeutraali, vaikka täällä toisin on väitetty, Huhtasaari julisti."
https://www.ksml.fi/kotimaa/Perussuomalaiset-kimpa...

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Aron pojalta on jäänyt huomaamatta, että...
...1. gradujupakka alkoi jo tammikuussa ja viime syksynä jo tuli ilmi, että Huhtasaari kopioi pokkana muiden tekstejä omiin blogeihinsa.
...2. ihan kaikki tässä maailmassa ei pyöri tuulivoiman ympärillä tai liity siihen.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Don Quijote pilkka alkoi jo 2011. Rahaa palaa eikä ilmastonmuutokseen ole saatu muutosta. Ilmasto muuttuu luonnollisesti, tuulivoimaa on rahoitettu julkisista varoista ja tuloksena on saatu pelkkää haittaa. Sähkön tuotantoa väärään aikaan ja kaukana kuluttajista.
Kulttuurimarxismi ei sentään kaikkea sanele, ehkä se on kaikenmaailman harhaanjohtajilta jäänyt huomaamatta, valtiovallalla on vielä vahva ote koulujen toiminnassa.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Itse asiassa jo puolitoista vuotta sitten on verkossa ollut runsaasti materiaalia luettavissa, jossa tämä,taipumus näkyy.
Siis toisten tekstien omiminen ja leikkaaminen ja liimaaminen , väittäen niitä omiksi.
Ihan rutiininomaisesti.

Joten jutun juuret ovat syvällä.
Ehkä noin 15 vuoden päässä ?

Tämä gradu taas tuli ilmeisesti ilmi sattumalta myös aiheensa vuoksi .
Otsikko ja aihe saa ilman muuta kiinnostumaan siitä, mitä Lauralla on ollut asiasta sanottavana 15 vuotta sitten.
No, ilmeisesti ei juuri mitään ( omaa).

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Näiden suvaitsevaisten mielestä veronmaksajilta lypsetyt sadat miljoonat tai miljardit eivät merkitse mitään Huhtasaaren graduun verrattuna. Sosiaaliturvalla eläjille taitaa kyllä veronmaksu olla aika mitätön tekijä elämässä.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Huh.
Siis on ihan ok varastaa toisen työ, kunhan ei tee sitä verorahoilla?
Hmm.
Mutta Suomessahan opiskellaan ja tehdään graduja pääosin verorahoilla.

Ai niin.
Kopsaamalla toisen gradun s ä ä s t ä ä verorahoja, kun " valmistuu" nopeasti.

Voitaisiin pistää verkkoon kuhunkin oppiaineeseen perusgradu, jonka kaikki sitten saisivat kopsata nukkuessaan ?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Millä tavalla Helena Solin on kärsinyt Huhtasaaren gradun virheistä?

Toimituksen poiminnat