Tutkimuksia joka lähtöön

Psykologiliitto on julkaissut oman vastineensa viime Palkansaajien viikolla julkaistuun tutkimukseen varhaiskasvatuksen väitetystä paremmuudesta kotihoitoon nähden.  Psykologiliiton puheenjohtajan mielestä tutkimus oli tarkoituksenhakuinen.  Annarilla Ahtola muistuttaa, että kyseessä ei ole tieteellinen tutkimus, koska sitä ei ole julkaistu vertaisarvioidussa tiedelehdessä. Lasten taito- tai kehitystasoa ei oltu mitattu alussa, ja on mahdotonta tietää, missä vaiheessa mahdolliset erot ovat syntyneet.  Tilastollinen merkittävyys ei ole myöskään sama kuin merkittävyys tosielämässä ja arjessa.

Samaa mieltä on Hämeenlinnan perheneuvolan johtava psykologi Sirpa Seppänen.  Tutkimuksessa ei ole huomioitu tärkeitä taustamuuttujia, kuten vanhempien koulutustasoa,  psyykkistä hyvinvointia tai sosiaalista tilannetta. Ketkä ovat kotihoidontuen saajia? '

Ahtolan mielestä kun koko tutkimuksen mittarina on käytetty kuntalisää ja sen muutosta, se ei edes mittaa kotihoidon tai varhaiskasvatuksen suhdetta. On vielä mietittävä, mitä neuvoloiden Lene-tutkimus oikein mittaa, kun eroja kouluiässä ei kuitenkaan ole. Harjaannuksen erot on eri asia kuin kehityksen erot.

Seppänen muistuttaa että Lene-seula mittaa vain tiettyjä osa-alueita, eikä esimerkiksi mittaa lainkaan sosiaalisten ja emotionaalisten taitojen kehittymistä.  Lapsen kehitys on paljon kokonaisvaltaisempaa kuin pelkkä kognitiivinen suoriutuminen.  

Kansainvälisessä tutkimuksessa varhaisen päivähoidon hyödyistä ei ole mitään selvää näyttöä, tai tiedot ovat kekeneräisiä, ristiriitaisia ja puutteellisia.   -Yksittäisen tutkimustuloksen perusteella ei voi koskaan tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä, sanoo Seppänen. "Palkansaajien Tutkimuslaitoksella ja Valtion taloudellisella tutkimuslaitoksella saattaa olla intressiä rakentaa tutkimusasetelmaa ja tulkita tuloksia niin, että se tukee naisten työssäkäyntiä", hän sanoo. Ja Ahtola jatkaa: " Ikävä kyllä näyttää siltä, että päivähoitoon liittyvät tutkimukset ja etenkin UUTISOINTI niistä ovat jo jonkin aikaa olleet osin varsin tarkoitushakuisia ja niillä halutaan ilmeisesti nostaa äitien työllisyysastetta."

Ei siis kannata uskoa kaikkea mitä lukee, tai kaikkea, mitä tutkimuksessa sanotaan! Tutkimuksia on joka lähtöön, kannattaa katsoa kuka sen on teettänyt!  Niillä voi todistella mitä haluaa. Tästä tutkimuksesta myös puhuttiin päiväkausia, mutta psykologien vastine suorastaan lakaistiin maton alle.  Ehkä valtamedia onkin valemedia, nykyisin. Mielipiteenmuokkaus johonkin suuntaan on tärkeämpää kuin informaation välitys. Mikä se median tehtävä nyt olikaan? 

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/201806012200983081_u0.shtml

 

hietanenkaija
Perussuomalaiset Espoo

Yhteiskuntatieteiden opiskelija. Mielipiteet ovat omiani.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu