hietanenkaija

Trump ja diili

Katselin Trumpin ja Kim Jong Unin tapaamista telkkarista niinkuin varmaan moni muukin. Pohjois-Korean ja Usan johtajat eivät olleet vielä vähän aikaa sitten edes puheväleissä. Nämä kaksi johtajaa ovat molemmat voimakastahtoisia ja ovat uhkailleet toisiaan, eikä oikein tiedetty mitä tästä tapaamisesta seuraa.  

Mutta tässä tapaamisessa oli vain saatavaa Pohjois-Korealle, koska Kim Jong Un oli ensimmäinen maansa johtaja joka tapasi Yhdysvaltain presidentin. ja tapaamisen valmistelusta riittää kiitosta myös Kiinalle, Etelä-Korealle sekä Trumpille itselleen. Etelä-Korean ja Pohjois-Korean lähentyminen Olympialaisten aikaan aloitti tämän prosessin, ja Kiina auttoi myös tässä.

Trumpille ja koko alueelle tärkein oli saada aikaan ydinaseet kieltävä sopimus, ja vastalahjaksi Trump tarjosi turvaa hyökkäyksiltä.  Kim Jong Un olisi suorastaan tyhmä jos ei tätä vastaanottaisi, koska ei Pohjois-Korealla oikeastaan ole vaihtoehtoja suurten ydinasevaltojen paineessa. -Trump kuitenkin varoi laittamasta Pohjois-Korean johtajaa nurkkaan millään tavalla, ja antoi tälle valtiomiehelle kuuluvan kohtelun, varsinkin kun sopimus oli tarpeeksi hyvä molemmille.  Minusta se oli viisasta Trumpilta, koska vain sillä tavalla onnistuneita diilejä tehdään.  Sopimus viimeistellään parin päivän kuluessa.  Sotilaita Etelä-Koreasta aletaan kotiuttaa jahka nähdään että Pohjois-Korea pitää osansa diilistä.  -Trump sanoi myös keskustelleensa ihmisoikeuskysymyksistä Kim Jong Unin kanssa, mutta minusta ei voi vaatiakaan että kaikki muuttuu yhdessä yössä.  

Tämä oli vasta alkua. Rauha on kaikista tärkein. Trump uskoo että Kim Jong Un pitää lupauksensa ydinaseiden tuhoamisesta, ja niin uskon minäkin, koska sopimus tarjottiin hienolla tavalla, jota koko maailma katseli. Siitä olisi varmasti vaikea peräytyä, sen lisäksi että se olisi myös tyhmää. Kim Jong Un haluaa uudistaa maataan, oli hyvin vaikuttunut Singaporesta ja katseli videoita, joita Trump esitteli, miten sen voisi tehdä esimerkiksi: Pohjois-Korealla on upeat rannat jotka voisi valjastaa turistikohteiksi. Maa tarvitsee kipeästi uudistuksia sekä rahaa,  vaikka sen BKT onkin jo lähtenyt nousuun.

Trump sanoi tapansa mukaan että tapaaminen sujui erinomaisesti, ja kyllä se sujuikin todennäköisesti niin hyvin kuin mahdollista. Sitä ei varmaankaan kaikki toivoneet, mediastakin päätellen -ja eiköhän Hilary Clintonkin laitellut neuloja Trump-neulatyynyynsä... Jotkut vain toivovat että Trump ei onnistuisi missään, vaikka on maailmanrauha kyseessä. Minusta Trump onnistui hyvin lehdistötilaisuudessa, vaikka lehdistön ja Trumpin välit ovat usein olleet aika tulehtuneet.

Se, että Trump ei ollut samaa mieltä G7 -kokouksessa, johtuu tietenkin siitä, että hän haluaa pitää lupauksensa laittaa Amerikka ensin, ja vähät välittää siitä, mitä muut ajattelevat.  Kunpa meilläkin olisi enemmän poliitikkoja, jotka haluaisivat laittaa Suomen ensin - ja sitten pitäisivät lupauksensa.  Meillä  tulee vain EU aina ensin, Suomella ei ole tähän asti ollut niin väliä. ..Toivottavasti tulevaisuudessa tähän tulee muutos, ja vaalithan on taas ensi vuonna.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Eipä tuohon ole mtn. lisättävää. Aika näyttää mitä tapahtuu

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Muissa asiaa koskevissa blogeissa on jo keskusteltu siitä, että Trumpin Pohjois-Korean kohtelu saattaa olla ollut laskelmoitua, eikä mitään oikuttelua. Jos niin on, oikeastaan aika kunnioitettavaa, koska näyttää tuottavan tuloksia. Mutta ehkä taas klassisesti väärin sammutettu, eli joidenkin mielestä taas väärät keinot saavuttaa se oikea loppputulos, se mitä toivotaan.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola täällä Suomessakin leimasi Trumpin ja Kim Jong Unin tapaamisen "näytelmäksi", jo ennen kuin se oli alkanut. Aika vahvasti määritelty. Oliko se toivomus?

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Trumpin kehonkielestä näki että kaverilla oli kiire kotiin.

Pelkää näytelmää kaiken kaikkiaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Pohjois-Korean menettelytapa diilin suhteen on paremmin ennustettavissa kuin USA:n itsensä. Pohjois-Koreassa valta on yksissä käsissä ja jos se päättää, että ydinaseista luovutaan vastapainoksi sille, että USA perääntyy Etelä-Koreasta, niin siten myös tehdään.

USA:ssa sen sijaan Trump edustaa vain yhtä fraktiota amerikkalaisesta uusmonroelaisesta opista. Pentagonin johto saattaa nähdä asian aivan toisin. Ja presidenttien yli on aina tarpeen vaatiessa kävelty USA:ssa ... tavalla tai toisella.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Monroen_oppi

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Sota on tietysti joidenkin mielestä aina paras ratkaisu kaikkeen, eihän tulevaisuudesta tiedä todellakaan. Mutta tämä oli nyt hyvä rauhantarjous ja ehkä myös samalla ehdotus yrittää saada jotenkin Pohjois-Korean talous nousuun hyvillä neuvoilla. Taloudella on suuri merkitys.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Taloudella on suuri merkitys."

Pohjos-Korean taloudella ei ole mitään merkitystä Kimille ja Trumpille, ei myöskään pohjoiskorealaisten hyvinvointi ja ihmisoikeudet merkitse näille herroille mitään.

Trumpille pohjoiskorealaiset ovat ulkomaalaisia, jotka eivät äänestä Trumppia vaaleissa, joten yhdentekevää sakkia.

Kimille henkilökohtaiset turvatakuut ovat tärkeintä ja oman aseman jatkuminen pohjoiskorealaisten diktaattorina.

Diktaattorin aseman säilyttääkseen Kim tulee pitämään ydinaseensa, sillä se on ainut todellinen turvatakuu Kimille ulkovaltoja vastaan.

Kim tulee pitämään myös maansa rajat kiinni ja vieraat vaikutteet rajojen ulkopuolella, sillä se on Kimin ainut turvatakuu pohjoiskorealaisia vastaan.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Vihavaiselta hyvä kuvaus Pohjois-Korena ja USA:n tämän hetken asetelmasta. Kimille tapaaminen oli menestys. Hän sai käytännössä ilmaiseksi, mitä oli pyytämässäkin. Se on jo toinen juttu, miten Trump jatkaa poliitikkaansa, kun se ei sittenkään ole yksin hänen pätettävissään.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Heinoselta hyvä täydennys Vihavaisen kommentin sisältöön.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

En malta olla kommentoimatta "mutkan kautta suoraan" aiheeseen liityyvällä spekulaatiolla.

Viime suunnuntaina blogisti, toinen Juha Hämäläinen (Kreikan-Hämis) oli linkannut uTube-videon Nicolae Ceausescun (1918-1989) viimeisestä puheesta, jossa hän yht`äkkiä oivalsi mitä oli tapahtunut - kansa oli hylännyt ja armeija kääntänyt kelkkansa suunnan. "Hämis" rinnasti Ceausescun hölmistyneen ja avuttoman katseen jotain kaútta Suomeen - ja poisti sitten blogin; ehkä ymmärsi eron silloisen Romanian ja Suomen polititisten järjestelmien välillä.
Yhtä kaikki, video on hyytävä.

Katselin noita videoita tuosta kammottavasta hetkestä Romaniassa - siis vuonna 1989.
Kannattaa katsoa. Tuollaista tapahtui Euroopassa vain 29 vuotta sitten. Diktaattoreilla on aikansa, mutta myös loppunsa.

Ja nyt se spekulaatio: Olisiko P-Koreassa tapahtumassa jotain muutakin kuin mitä näimme "Singaporen teatterin" stagella? Oliko Kimin olemuksessa häivähdys varovaisuutta - ei ehkä pelkoa sentään - vielä?

Mutta ajat muuttuvat. Mitä peliä Trump pelaanneekin, mutta diktaattorit ovat vallassa vain niin kauan kuin kansa palvoo ja armeija kulkee suuren johtajan näyttämäänm suuntaan. Vain niin kauan - ja kuva loppuratkaisusta - jos videomies on paikalla - voi olla jälleen hyytävä.

Ai niin, mutta onhan Kimillä ydinase.

Toimituksen poiminnat