hietanenkaija

Ruotsin epädemokraattiset vaalit

Ruotsin vaalien epädemokraattisuudesta ja uskomattoman huonosta järjestämisestä on kirjoitettu jo niin paljon - ja voin vain kompata sitä - että  tyydyn lähinnä kirjoittamaan sen, mitä tanskalainen vaalitarkkailija sanoi Ruotsin vaaleista.  Kaikkihan tietävät, että vaalitarkkailijoita käytetään vain maissa joissa epäillään että vaalit eivät ole demokraattiset, ja ilmeisesti Ruotsi kuuluu tähän joukkoon.

Ruotsissa epäillään suurta vaalipetosta. Degerforsissa ja Värmlannissa järjestetään ilmeisesti ainakin uudet vaalit. Useimmat valitukset ja poliisi-ilmoitukset (noin 300) koskivat eduskuntavaaleja, syynä oli useimmiten että puolueiden edustajat veivät äänestäjiä äänestyskoppeihin ja auttoivat (!) näitä nimien tai numeroiden kirjoittamisessa.

Tämä sen lisäksi, että ruotsidemokraattien äänestysliput puuttuivat Göteborgissa 2 ( !) tuntia ennenkuin se huomattiin. Sitä voi vain ihmetellä.   Kaikkien muiden sekoilujen lisäksi, virheellisten ääntenlakujen ym. -Michael Aastrup Jensen, tanskalainen vaalitarkkailija  sanoo shokeerantuneensa Ruotsin vaaleista.  Jensen  on aikaisemmin toiminut vaalitarkkailijana itä-Euroopassa ja Venäjällä:.  Hän sanoo näin: Kaikissa niissä paikoissa, joissa olen ollut vaalitarkkailijana, en ole tullut lähellekään sellaista epädemokraattisuutta, mitä Ruotsin vaalit todella edustivat.  -Jensen mainitsi mm. sen, että kaikki vaalihuoneistossa näkivät, minkä vaalilipun valitsit. Vaalisalaisuudesta ei tietoakaan. -"Se on kaukana siitä, mitä Eurooppalaisessa standardissa yleensä sallitaan, TAI EDES  ITÄ-EUROOPAN MAISSA.  Puoluesotilaat odottelivat vaalihuoneistojen edessä äänestäjiä, joille sitten annettiin liput käteen tai jopa mentiin sisään mukaan.

Voi vain itsekukiin kuvitella, millaisia otsikoita siitä revittäisiin, jos tällaista tapahtuisi esim. Venäjällä. Mutta Ruotsille se on ok  - niin miksi?  - Joko olisi aika alkaa luottaa suomalaisiin ja omaan maalaisjärkeen, koska Ruotsista ei todellakaan ole esimerkiksi oikein missään, ei ainakaan enää.

Ja nyt Ruotsissa kiistellään yhdestä äänestä, kenestä tulee pääministeri, Löfvenistä tai Kristerssonista,  vaikka koko vaalit tulisi järjestää udelleen, jos demokratiaa halutaan seurata.

https://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/article7304571.ece

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Olen ollut vaalityöntekijänä, eikä tällaista voisi ikimaailmassa tapahtua Suomessa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Kaikkihan tietävät, että vaalitarkkailijoita käytetään vain maissa joissa epäillään että vaalit eivät ole demokraattiset, ja ilmeisesti Ruotsi kuuluu tähän joukkoon."

https://yle.fi/uutiset/3-5081656

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

S i t ä s a a m i t ä t i l a a

Oliko oikeat multikulttivaalit?

=}

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Vaalia edeltävänä perjainta oli käynyt iso sana Sosiaalidemokraattien puolesta.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Anteeksi jälkeenjääneisyyteni mutta millainen se iso sana on? Kreikassa olen nähnyt vaalien alla avolava-autoja, joissa on ollut ämyrit, ja niistä on kieltämättä kuulunut iso sana...

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Euroopan Unioni ottaa myöhemmin kantaa vaalitarkkailijan raporttiin.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Lapsena kerrottiin varoittavaan äänessävyyn sitä Neuvostoliiton vaaleissa politrukit valvoivat siten miten kansalaiset äänestivät kaikkien nähden avonaisten äänestyskoppien ssekä läpinäkyvien uurnien avulla.

Kukaan ei kertonut että samanlainen tapa oli käytössä myös länsinaapurissa Ruotsissa.

Imagine my shock.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Ruotsidemokraatit ovat saaneet eniten henkilöääniä tarkistuslaskennassa toistaiseksi:
https://data.val.se/val/val2018/slutresultat/R/rik...

Visa antal -painikkeesta napsauttaen näkee äänimäärät.

Se, että SD:llä henkilöäänien osuus kaikista äänistä on korkeampi kuin muilla puolueilla, voinee sisältää myös vaalisalaisuuden varjelemispyrkimystä. Onhan SD ollut julkisuudessa vainottu puolue, jolloin äänestäjä voi pelätä henkilökohtaistakin vainoa.

Jos oikein olen käsittänyt, tämä henkilöääni on se, minkä äänestäjä on kirjoittanut valkoiseen tyhjään vaalilippuun tai rastinut puolueen listalta.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

"Det är olika regler för hur man personröstar beroende på om partiet har anmält sina kandidater eller inte. Har ett parti anmält sina kandidater innebär det att partiet har låst sin lista från att väljare kan nominera andra kandidater. Om du vill personrösta på ett parti med anmälda kandidater måste du använda partiets namnvalsedel. Du kan inte använda en valsedel med bara partinamn eller blank valsedel för att personrösta."

Tyhjää lippua voi tuon mukaan käyttää vain, jos puolue ei ole nimennyt ehdokkaitaan listajärjestykseen. Onko ruotsidemokraatit sitten tehnyt näin? Muuten henkilöäänikin on annettava puolueen listaa käyttäen.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Ruotsin vaalijärjestelmä vaikuttaa olevan suoraan alimmasta sosialidemokratiasta kotoisin. Vaalisalaisuuden säilyttämiseksi äänestäjän siis pitäisi ottaa nippu eri puolueiden äänestyslippuja ja käyttää sitten yhtä niistä tai sitä valkoista äänestyslippua, jos ko. puolue ei ole listaa järjestänyt.
Tämä kommentoija Joensuun tieto tekekeekin Göteborgista harjoitetun vaalihäirinnän entistä vakavammaksi. Ajattelin, että SD:n äänestyslippujen tuhoaminen olisi ollut korvattavissa tuolla blankolla lipulla, muttei se ollutkaan niin.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #11

Kyllähän tuo ihmeelliseltä vaikuttaa. No, aina ei näissä maailman kehittyneimmissäkään maissa olla ihan kehityksen kärjessä.
Jenkeissä kun olin automaatiojärjestelmää käyttöönottamassa, seuraavassa tuotantovaiheessa oli helvetillinen, mekaaninen vipuhässäkkä, jolla avattiin 25 porttia kerralla puhtaasti käsivoimin. No, olihan siellä raavaita neekerimiehiä ja valkoisia punaniskoja vääntämässä. Sen jälkeen en enää ihmetellyt niitä Bushin voiton ratkaisseita Floridan rei'ityskoneita.
Ehkäpä tämä oli herätys ruotsalaisille. Totuus on tarua ihmeellisempi...

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Ruotsidemokraatit on oikeasti vähän niinkuin "lainsuojattomia" Ruotsissa, niitä voi vapaasti haukkua yleisesti, julkisesti ja myös mediassa. Jos ja kun tilanne on tällainen, vaatii melkoista rohkeutta mennä pyytämään ruotsidemokraattien lipuketta vaalihuoneistossa...Tai valita vaalilipuke kaikkien paheksuvien silmien edessä. -Ja melkein joka viides äänesti ruotsidemokraatteja kuitenkin, Malmössä 23% ja joillain paikoilla yli 40%. -Mutta hallituskuviot ei ole valmiit vielä, ehkä ruotsidemokraatit on jotenkin "pakko" ottaa huomioon. Näin soisi tapahtuvan, jo pelkästään demokratiankin vuoksi.

Toimituksen poiminnat