hietanenkaija

Vanhusten- ja sairaanhoidon kriisi

Vanhusten- ja sairaanhoito on tietysti ollut kriisissä jo pitkän aikaa, asia ei ole vain ollut julkisuudessa otsikoissa.  Nyt yksityiset palvelujättien ongelmat ovat päässeet toimittajien pommittamiksi syystäkin, Esperi Care Kristiinankaupungin ansiosta, ja vyyhti on laajenemassa.  Eipä olisi ajallisesti paremmin voinut kohdata, koska vaaleja ennen on todennäköistä että asialle jotakin tehdään, paitsi jos haluaa hävitä vaaleissa  -Tämä tulee ilmeisesti olemaan useamman kuin yhden puolueen vaaliohjelmassa, ja se on pelkästään hyvä. Se, että sote on enemmän kuin vaikeuksissa nyt, on jo selviö. Tai voihan olla, että hallitus kaatuu nyt välikysymykseen? 

Valinnanvapaus, eli se, että kilpailutetaan yrityksen lailla vanhusten hoito, saa nyt siis kritiikkiä.  Orpon mielestä vanhuksia voi aina retuuttaa seuraavaan hoitolaitokseen jos hoito ei miellytä. Mutta ei sekään ole niin yksinkertaista. Vanhempia ihmisiä on vaikea saada muuttamaan paikasta paikkaan, ja olisi kohtuutontakin sitä heiltä pyytää - sen sijaan että asiat hoitolaitoksessa laitettaisiin kuntoon.  Sitäpaitsi - ongelmathan ovat vähän samanlaisia joka puolella. Mikä muuttuisi?

Valvontaa valinnanvapauksessa ei voi myöskään taata, valinnanvapauden laajentaminen ei suinkaan pienentäisi tätä ongelmaa, vaan laajentaisi sitä.  Toivottavasti "soten kirous" nyt lopullisesti viimeaikaisten tapausten valossa poistuu, koska vanhustenhoito on jo kriisissä, ja sote ei tulisi tätä yhtään helpottamaan, vaan päinvastoin.

Tosi tärkeä päätös, mikä pitää tehdä, koskee tietysti hoitajamitoitusta. Hoitajia pitää olla suosituksen mukaan 0,5 per hoidettava. Kysymyksessä on vain suositus, eikä se tietenkään ole edes riittävä, koska hoidettavia on monen tasoisia ja hoitajilla on myös poissaoloja. Hoitajien työhön kuuluu myös siivous, raportoiminen, keittiötehtävät ja pyykkihuolto, miten oikeasti on mahdollista huolehtia näistä kaikista? Entä se henkilökunnan oma jaksaminen? Voin hyvin kuvitella, että on hyvin stressaavaa yrittää pitää huolta ihmisistä ja heidän tarpeistaan, vaipanvahdoista, sun muista, kun siihen ei kerta kaikkiaan jää tarpeeksi aikaa? Monet hoitajat ovat töissä kuitenkin siksi, että haluaisivat olla todella avuksi.

Sairaanhoitajien ja lähitoitajien palkkaus on toinen asia mikä tässä  hiertää (monet hoitajat ovat vaihtaneet alaa), ja mikä  pitäisi nyt muuttaa ja vaikka vaalilupauksella sitoutua siihen. Muihin pohjoismaihin verrattuna palkat ovat todella alhaiset, monta sataa euroa huonommat , ja niitä pitäisi nostaa, ja minusta Tehyn ja Superin kannattaisi nyt pitää asioita otsikoissa, niin että päättäjät ymmärtävät ongelman suuruuden ja alan todella suuret epäkohdat.

Hoitajamitoitus on Suomessa pohjoismaiden pienin, ja sen noston lisäksi ainakin 0,7:ään se pitäisi ehdottomasti tietenkin taata laissa, suositusten hyödyttömyys on jo käynyt selväksi.  Maamme sairaiden- ja vanhusten hoiva on todella retuperällä ja siihen täytyy saada muutos nyt. Maamme vanhustenhoito ei saa olla liiketoimintaa, vaan valtion pitää satsata siihen vanhusten arvon mukaisesti. Kaikille pitää taata arvokas vanhuus, ja hoitajille mahdollisuus hoitaa työt kunnolla - niinkuin he varmasti haluavatkin - ja saada työstään asianmukainen korvaus.  Hoitajien työn korvaus ei kuulu vain omistajille, se  kuuluu niille, jotka työtä todella tekevät, eli hoitajille itselleen.

Maamme hoivattavat eivät suinkaan ole vähenemässä, vaan päinvastoin, ja tulevaisuuden hoiva ja hoito pitää saada turvalliselle ja hyvälle pohjalle. Näin kuuluu oilla hyvinvointivaltiossa.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Yksi sairaanhoitaja ystävättäreni käväisi Attendossa töissä. Palkka 12e/h. Ruokatuntia ei kerinnyt pitämään, koska koko ajan piti juosta. Asukkaat käyttäytyivät väkivaltaisesti, eli ilmeisesti sitä arkea. Voiko ihmetellä huonoa ilmapiiriä?

Toimituksen poiminnat